Do góry

Dania główne Przepis na:

Łopatka wieprzowa w warzywach

Łopatka wieprzowa w warzywach

Autor:

Przepisów i artykułów: 440 Ocena: 2247

Dodano:

Odsłon: 1227

Doskonała w smaku, soczysta i krucha, warto ją zrobić i zjeść.

Składniki

  • Łopatka wieprzowa - 5 plastrów
  • Marynata do mięsa
  • Cebula czerwona - 1 szt.
  • Marchewka - 1 szt.
  • Cukinia - 1/3 szt.
  • Pieczarki - 15 dag
  • Papryka czerwona - 1/3 szt.
  • Por - 1/4 szt
  • Śmietana 18 % - 3 łyżki
  • Wino wytrawne - 1/3 szklanki
  • Bulion - 1/2 szklanki
  • Liść laurowy - 1 szt.
  • Ziele angielskie - 3 ziarenka
  • Oregano - 1 łyżeczka
  • Sól, pieprz czarny mielony
  • Olej do smażenia
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Łopatka wieprzowa w warzywach

Przygotowanie

  1. Plastry łopatki, lekko rozbić. Marynatę przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Zamarynować mięso , pozostawić na 3 godziny. Cebulę obrać pokroić w kostkę . Pieczarki obrać, pokroić. Paprykę, pora umyć pokroić w kostkę.

  2. Cukinię umyć. Marchewkę obrać , zetrzeć na tarce o grubszych otworach , cukinię również.

  3. W brytfance rozgrzać trochę oleju , obsmażyć łopatkę, wyjąć. Na tłuszcz wrzucić cebulę, pieczarki, pora, paprykę, doprawić solą i pieprzem, smażyć 2 minuty. Dodać marchewkę, cukinię, liść laurowy, ziele angielskie, oregano, dusić 3 minuty, włożyć obsmażoną łopatkę.

  4. Podlać winem dusić 5 minut, podlać bulionem gotować 20 minut. Dodać śmietanę, doprawić pieprzem, całość gotować 2 minuty. Podawać jak kto lubi , u mnie z ziemniakami i surówką z kapusty.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń