Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo prosty przepis na łopatkę wieprzową. Dzięki duszeniu z warzywami pozostaje soczysta i nabiera lekko słodkiego smaku.
Pyszny przepis na grzyby leśne w zalewie octowej - u mnie były to maślaki a t...
Odsłon: 37
To mój ulubiony sposób na przyrządzenie młodej kapusty a zrobienie jej zajmuj...
Odsłon: 353
Marynowana dynia, jest interesującym dodatkiem do różnych dań pod warunkiem,...
Odsłon: 390
Świeże grzyby, prosto z lasu, duszone z cebulką, koniecznie na maśle, z dodat...
Odsłon: 473
Fasola zawiera witaminy A,B,E,C, potas, wapń, fosfor, cynk, żelazo i inne. Po...
Odsłon: 167
Pyszny przepis na grzyby leśne w zalewie octowej - u mnie były to maślaki a t...
Odsłon: 37
To mój ulubiony sposób na przyrządzenie młodej kapusty a zrobienie jej zajmuj...
Odsłon: 353
Marynowana dynia, jest interesującym dodatkiem do różnych dań pod warunkiem,...
Odsłon: 390
Świeże grzyby, prosto z lasu, duszone z cebulką, koniecznie na maśle, z dodat...
Odsłon: 473
Fasola zawiera witaminy A,B,E,C, potas, wapń, fosfor, cynk, żelazo i inne. Po...
Odsłon: 167
Składniki
Łopatkę osuszamy ręcznikiem papierowym, obsypujemy solą i pieprzem. Smażymy na oleju, na średnim ogniu, aż do zarumienienia z obu stron. Mięso zdejmujemy z patelni. Marchew, pietruszkę, białą część pora i cukinię kroimy w plasterki. Warzywa smażymy na patelni, na tłuszczu pozostałym po smażeniu mięsa. Kiedy warzywa zmiękną, dodajemy z powrotem mięso, doprawiamy paprykami, pieprzem ziołowym i sosem sojowym. W razie potrzeby dolewamy pół szklanki wody. Całość dusimy pod przykryciem, aż mięso zmięknie. U mnie trwało to około 30 minut, ale zależy to oczywiście od mięsa oraz od grubości plastrów. Mięso podałam z kotletami ziemniaczanymi, ale dobrze sprawdzą się także zwykłe ziemniaki lub kasza.