Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łopatka z grilla z tego przepisu świetnie sprawdzi się jako mięsne danie obiadowe, ale nie tylko. Jeśli masz ochotę na prawdziwą i aromatyczną szarpaną wieprzowinę, to tak przygotowania łopatka jest do tego idealna. Dużą zaletą dania jest możliwość wcześniejszego przygotowania nawet na kilka dni wcześniej, dzięki czemu oszczędzisz czas, szczególnie w tygodniu.
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2659
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 4652
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 102200
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6537
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2659
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 4652
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 102200
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6537
Składniki
Przygotuj marynatę. Wymieszaj wszystkie składniki marynaty na jednolitą masę. Marynatą natrzyj mięso i wstaw je do lodówki pod przykryciem na co najmniej 2 godziny.
Zacznij grillować. Do grilla węglowego włóż drewno orzechowe. Rozpal go do temperatury 150 st. Celsjusza. Na ruszcie połóż łopatkę, w której umieszczony jest termometr. Piecz mięso do uzyskania temperatury wewnętrznej 70 st. Celsjusza i uzyskania ciemnej skórki. Raz na godzinę spryskuj łopatkę odrobiną soku jabłkowego.
Po tym czasie mięso owiń w folię aluminiową i ponownie połóż na grillu do uzyskania temperatury wewnętrznej 100 st. Celsjusza. Następnie zdejmij mięso z rusztu i pozwól mu odpocząć przez 2-4 godziny. Po ostudzeniu łopatki z grilla zdejmij folię, zachowując wszystkie soki z pieczenia. Podawaj w postaci kawałków lub po poszarpaniu łopatki.