Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łopatka z grilla z tego przepisu świetnie sprawdzi się jako mięsne danie obiadowe, ale nie tylko. Jeśli masz ochotę na prawdziwą i aromatyczną szarpaną wieprzowinę, to tak przygotowania łopatka jest do tego idealna. Dużą zaletą dania jest możliwość wcześniejszego przygotowania nawet na kilka dni wcześniej, dzięki czemu oszczędzisz czas, szczególnie w tygodniu.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5356
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 885
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11785
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5071
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1334
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5356
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 885
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11785
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5071
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1334
Składniki
Przygotuj marynatę. Wymieszaj wszystkie składniki marynaty na jednolitą masę. Marynatą natrzyj mięso i wstaw je do lodówki pod przykryciem na co najmniej 2 godziny.
Zacznij grillować. Do grilla węglowego włóż drewno orzechowe. Rozpal go do temperatury 150 st. Celsjusza. Na ruszcie połóż łopatkę, w której umieszczony jest termometr. Piecz mięso do uzyskania temperatury wewnętrznej 70 st. Celsjusza i uzyskania ciemnej skórki. Raz na godzinę spryskuj łopatkę odrobiną soku jabłkowego.
Po tym czasie mięso owiń w folię aluminiową i ponownie połóż na grillu do uzyskania temperatury wewnętrznej 100 st. Celsjusza. Następnie zdejmij mięso z rusztu i pozwól mu odpocząć przez 2-4 godziny. Po ostudzeniu łopatki z grilla zdejmij folię, zachowując wszystkie soki z pieczenia. Podawaj w postaci kawałków lub po poszarpaniu łopatki.