Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łopatka z grilla z tego przepisu świetnie sprawdzi się jako mięsne danie obiadowe, ale nie tylko. Jeśli masz ochotę na prawdziwą i aromatyczną szarpaną wieprzowinę, to tak przygotowania łopatka jest do tego idealna. Dużą zaletą dania jest możliwość wcześniejszego przygotowania nawet na kilka dni wcześniej, dzięki czemu oszczędzisz czas, szczególnie w tygodniu.
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 347
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z kopytkami, brokułami oraz polędw...
Odsłon: 6186
Przepis na proste i szybkie w przygotowaniu kluseczki z twarogu, mąki i jajek...
Odsłon: 1379
Sznycel wiedeński (Wiener Schnitzel) to tradycyjne danie kuchni austriackiej....
Odsłon: 2874
Spaghetti Carbonara to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Jest...
Odsłon: 10057
Przepis na smażonego łososia z dodatkiem kremowego szpinaku. To proste, ale p...
Odsłon: 509
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 347
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z kopytkami, brokułami oraz polędw...
Odsłon: 6186
Przepis na proste i szybkie w przygotowaniu kluseczki z twarogu, mąki i jajek...
Odsłon: 1379
Sznycel wiedeński (Wiener Schnitzel) to tradycyjne danie kuchni austriackiej....
Odsłon: 2874
Spaghetti Carbonara to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Jest...
Odsłon: 10057
Przepis na smażonego łososia z dodatkiem kremowego szpinaku. To proste, ale p...
Odsłon: 509
Składniki
Przygotuj marynatę. Wymieszaj wszystkie składniki marynaty na jednolitą masę. Marynatą natrzyj mięso i wstaw je do lodówki pod przykryciem na co najmniej 2 godziny.
Zacznij grillować. Do grilla węglowego włóż drewno orzechowe. Rozpal go do temperatury 150 st. Celsjusza. Na ruszcie połóż łopatkę, w której umieszczony jest termometr. Piecz mięso do uzyskania temperatury wewnętrznej 70 st. Celsjusza i uzyskania ciemnej skórki. Raz na godzinę spryskuj łopatkę odrobiną soku jabłkowego.
Po tym czasie mięso owiń w folię aluminiową i ponownie połóż na grillu do uzyskania temperatury wewnętrznej 100 st. Celsjusza. Następnie zdejmij mięso z rusztu i pozwól mu odpocząć przez 2-4 godziny. Po ostudzeniu łopatki z grilla zdejmij folię, zachowując wszystkie soki z pieczenia. Podawaj w postaci kawałków lub po poszarpaniu łopatki.