Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łopatka wieprzowa pieczona w całości w piekarniku. Pyszna sztuka mięsa obiadowego podana na ciepło lub wędlina na kanapki po wystudzeniu.
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 8128
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 403
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 8128
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 403
Składniki
Łopatkę myjemy, osuszamy i nacieramy z wszystkich stron przyprawami. Odstawiamy w chłodne miejsce na 2-3 godz. Cebulę obieramy i kroimy w plastry. Cebulę układamy na dnie naczynia żaroodpornego a na niej przyprawione mięso. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. i pieczemy 90 min a następnie odkrywamy i pieczemy jeszcze 10 min. Zaraz po upieczeniu łopatkę możemy pokroić na plastry i podawać jako danie obiadowe np. z ziemniakami i gotowaną kapustą czy surówką. Mięso możemy też odstawić do wystudzenia a następnie podawać jako wędlinę do kanapek.