Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łopatka wieprzowa pieczona w całości w piekarniku. Pyszna sztuka mięsa obiadowego podana na ciepło lub wędlina na kanapki po wystudzeniu.
Karkówka duszona z ziemniakami to klasyczne, sycące danie obiadowe, idealne n...
Odsłon: 1054
Proste danie z młodymi ziemniakami i bobem, doprawione czosnkiem, cytryną i s...
Odsłon: 2335
Karkówka duszona z ziemniakami to klasyczne, sycące danie obiadowe, idealne n...
Odsłon: 1054
Proste danie z młodymi ziemniakami i bobem, doprawione czosnkiem, cytryną i s...
Odsłon: 2335
Składniki
Łopatkę myjemy, osuszamy i nacieramy z wszystkich stron przyprawami. Odstawiamy w chłodne miejsce na 2-3 godz. Cebulę obieramy i kroimy w plastry. Cebulę układamy na dnie naczynia żaroodpornego a na niej przyprawione mięso. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. i pieczemy 90 min a następnie odkrywamy i pieczemy jeszcze 10 min. Zaraz po upieczeniu łopatkę możemy pokroić na plastry i podawać jako danie obiadowe np. z ziemniakami i gotowaną kapustą czy surówką. Mięso możemy też odstawić do wystudzenia a następnie podawać jako wędlinę do kanapek.