Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łopatka wieprzowa pieczona w całości w piekarniku. Pyszna sztuka mięsa obiadowego podana na ciepło lub wędlina na kanapki po wystudzeniu.
Szybka i smaczna sałatka dla mnie najlepsza na święta.
Odsłon: 79
Pyszna pasta do pieczywa z wędzonej makreli, ogórka kiszonego, cebuli czerwon...
Odsłon: 55
Szybka i prosta sałatka z kurczakiem, słodką żurawiną i chrupiącym selerem, c...
Odsłon: 24
Szybki w przygotowaniu i bardzo puszysty piernik, który można jeść zaraz po u...
Odsłon: 13330
Pasztet z wątróbek drobiowych bez pieczenia.
Odsłon: 44
Szybka i smaczna sałatka dla mnie najlepsza na święta.
Odsłon: 79
Pyszna pasta do pieczywa z wędzonej makreli, ogórka kiszonego, cebuli czerwon...
Odsłon: 55
Szybka i prosta sałatka z kurczakiem, słodką żurawiną i chrupiącym selerem, c...
Odsłon: 24
Szybki w przygotowaniu i bardzo puszysty piernik, który można jeść zaraz po u...
Odsłon: 13330
Pasztet z wątróbek drobiowych bez pieczenia.
Odsłon: 44
Składniki
Łopatkę myjemy, osuszamy i nacieramy z wszystkich stron przyprawami. Odstawiamy w chłodne miejsce na 2-3 godz. Cebulę obieramy i kroimy w plastry. Cebulę układamy na dnie naczynia żaroodpornego a na niej przyprawione mięso. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. i pieczemy 90 min a następnie odkrywamy i pieczemy jeszcze 10 min. Zaraz po upieczeniu łopatkę możemy pokroić na plastry i podawać jako danie obiadowe np. z ziemniakami i gotowaną kapustą czy surówką. Mięso możemy też odstawić do wystudzenia a następnie podawać jako wędlinę do kanapek.