Do góry

Dania główne Przepis na:

Łopatka z piekarnika

Łopatka z piekarnika

Autor:

Przepisów i artykułów: 711 Ocena: 6442

Dodano:

Odsłon: 4087

Łopatka wieprzowa pieczona w całości w piekarniku. Pyszna sztuka mięsa obiadowego podana na ciepło lub wędlina na kanapki po wystudzeniu.

Składniki

  • łopatka wieprzowa ok. 1,2 kg
  • papryka słodka 1 łyżka kopiasta
  • papryka ostra 1 łyżeczka płaska
  • czosnek granulowany 1 łyżeczka
  • sól 1 łyżeczka
  • pieprz mielony 0,5 łyżeczki
  • cebula 1 szt duża
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Łopatka z piekarnika

Przygotowanie

  1. Łopatkę myjemy, osuszamy i nacieramy z wszystkich stron przyprawami. Odstawiamy w chłodne miejsce na 2-3 godz.
    Cebulę obieramy i kroimy w plastry. Cebulę układamy na dnie naczynia żaroodpornego a na niej przyprawione mięso. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. i pieczemy 90 min a następnie odkrywamy i pieczemy jeszcze 10 min.
    Zaraz po upieczeniu łopatkę możemy pokroić na plastry i podawać jako danie obiadowe np. z ziemniakami i gotowaną kapustą czy surówką.
    Mięso możemy też odstawić do wystudzenia a następnie podawać jako wędlinę do kanapek.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń