Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Łosoś cytrynowy z czosnkową nutą"
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 293
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 64
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 95
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 464
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 293
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 64
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 95
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 464
Składniki
Dzwonka łososia opłucz, osusz papierowym ręcznikiem, usuń widoczne ości. Cytrynę polej wrzątkiem, wytrzyj do sucha. Otrzyj z niej skórkę i wyciśnij sok. Usuń gorzkie w smaku pestki. Skórkę i sok z cytryny wymieszaj z oliwą oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Marynatę przypraw do smaku sosem sojowym oraz pieprzem ziołowym.
Dzwonka posmaruj z obu stron przygotowaną marynatą. Przełóż do miseczki. Przykryj folią i włóż do lodówki na ok. 30 minut. Potem rybę ułóż na aluminiowych tackach do grillowania. Postaw na rozgrzanym ruszcie. Piecz 15-18 minut. W połowie czasu pieczenia obróć, aby ryba ładnie zrumieniła się z obu stron.
Tak przygotowanego łososia podawaj z pieczonymi warzywami. Świetnym dodatkiem do ryby będzie także masło utarte z odrobiną soli oraz pieprzu cytrynowego, a następnie wymieszane z posiekanymi ziołami: np. miętą, bazylią albo melisą cytrynową.Źródło: Naj