Do góry

Dania główne Przepis na:

Łosoś jurajski wędzony po chińsku na ryżu i herbacie

Łosoś jurajski wędzony po chińsku na ryżu i herbacie

Autor:

Przepisów i artykułów: 291 Ocena: 1856

Dodano:

Odsłon: 91

Sposób nie wymagający specjalnego sprzętu do wędzenia, a dym uzyskujemy z mieszanki suchego ryżu i herbaty. Wędzeni trwa około 30 minut i po tym czasie uzyskamy pyszną, soczystą rybę o delikatnym dymnym aromacie. Jest to dobry pomysł na rybne danie obiadowe, najlepsze na ciepło, prosto z patelni.

Składniki

  • 1 kg wypatroszonego łososia jurajskiego, można użyć również np. makreli lub pstrąga
  • 4 łyżki herbaty, użyłam liściastej zielonej, można użyć również czarnej
  • 4 łyżki suchego ryżu
  • 1 szklanka grubej soli morskiej
  • 1/3 szklanki cukru
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Łosoś jurajski wędzony po chińsku na ryżu i herbacie

Przygotowanie

  1. Cukier mieszamy z solą. Oczyszczoną rybę nacieramy mieszanką soli i cukru, odstawiamy na godzinę. Po godzinie rybę płuczemy i osuszamy.

  2. Przygotowujemy głęboką żeliwną patelnię lub wok ze szczelną przykrywką oraz kratkę, która pozwoli umieścić rybę nad herbatą, w dymie, który wypełni patelnię.
    Kratkę natłuszczamy olejem. Dno patelni wykładamy podwójną warstwą folii aluminiowej, wysypujemy na nią mieszankę ryżu i herbaty.

  3. Osuszoną rybę układamy na kratce.
    Patelnię podgrzewamy, gdy zacznie lekko dymić, wstawiamy kratkę z rybą, szczelnie zamykamy (ja owijamy brzegi dodatkowo folią aluminiową).
    Wstawiamy do piecyka nagrzanego do 200°C, temperaturę od razu zmniejszamy do 100°C i wędzimy przez 30 minut.
    Po tym czasie rybę odkrywamy i sprawdzamy czy jest już gotowa. Podczas odkrywania patelni wydobywa się sporo dymu, więc warto zrobić to np. na balkonie.

    Rybę najlepiej podawać z sosem jogurtowo-ziołowym, kawałkami, cytryny oraz pieczonymi ziemniakami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 12 czerwca Świetne te przepisy z rybami w roli głównej :) Czasu by nie starczyło na chwalenie każdego z osobna, więc na piszę tu: PYCHOTKA :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń