Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na smakowitego łososia na lekkim i zdrowym tagliatelle z marchewki otulonym aromatycznym tymiankiem. Całość owiana nutką bazylii.
Polecam. Doskonale pasuje na święta, na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 210
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 389
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 810
Polecam. Doskonale pasuje na święta, na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 210
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 389
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 810
Składniki
Obrane marchewki (najlepiej dość długie sztuki) tniemy na pasy za pomocą obieraczki do warzyw.
Łososia dzielimy na filety, a skórę pozbawiamy łusek. Filety obsypujemy solą morską i czarnym pieprzem.
Na oliwie z oliwek podsmażamy marchewkowe pasy, a następnie zalewamy je bulionem warzywnym, dodajemy tymianek i dusimy przez chwilę do uzyskania odpowiedniej miękkości (najlepiej al dente). Tagliatelle doprawiamy solą do smaku, dodajemy odrobinę oliwy z oliwek i mieszamy.
Filety z łososia smażymy na maśle - skórą do dołu. Gdy zacznie pryskać - przykryjmy patelnię. Na sam koniec smażenia, gdy skórka się przyrumieni i będzie chrupiąca odwracamy filet na drugą stronę (dosłownie na chwilę).
Tagliatelle wykładamy na talerz, układamy na nim łososia i podajemy z lekkim sosem bazyliowo - czosnkowym oraz plastrem cytryny i listkami świeżej bazylii. Życzę smacznego! :)