Do góry

Dania główne Przepis na:

Łosoś na marchewkowym tagliatelle

Łosoś na marchewkowym tagliatelle

Autor:

Przepisów i artykułów: 946 Ocena: 24980

Dodano:

Odsłon: 19059

Propozycja na smakowitego łososia na lekkim i zdrowym tagliatelle z marchewki otulonym aromatycznym tymiankiem. Całość owiana nutką bazylii.

Składniki

  • łosoś świeży
  • 3 - 4 marchewki
  • bulion warzywny
  • oliwa z oliwek
  • plaster masła
  • PRZYPRAWY:
  • tymianek
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • DODATKI:
  • listki bazylii
  • plaster cytryny
  • sos bazyliowo - czosnkowy (w moich przepisach)
1-2 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Obrane marchewki (najlepiej dość długie sztuki) tniemy na pasy za pomocą obieraczki do warzyw.

  2. Łososia dzielimy na filety, a skórę pozbawiamy łusek.

    Filety obsypujemy solą morską i czarnym pieprzem.

  3. Na oliwie z oliwek podsmażamy marchewkowe pasy, a następnie zalewamy je bulionem warzywnym, dodajemy tymianek i dusimy przez chwilę do uzyskania odpowiedniej miękkości (najlepiej al dente).
    Tagliatelle doprawiamy solą do smaku, dodajemy odrobinę oliwy z oliwek i mieszamy.

  4. Filety z łososia smażymy na maśle - skórą do dołu.
    Gdy zacznie pryskać - przykryjmy patelnię.

    Na sam koniec smażenia, gdy skórka się przyrumieni i będzie chrupiąca odwracamy filet na drugą stronę (dosłownie na chwilę).

  5. Tagliatelle wykładamy na talerz, układamy na nim łososia i podajemy z lekkim sosem bazyliowo - czosnkowym oraz plastrem cytryny i listkami świeżej bazylii.

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Futka 09 września 2015 A skąd Pani wie, że ten łosoś nie jest z połowów? Zawsze zwracam uwagę co kupuję i co podaję mojej Rodzinie oraz czytam z jakiego obszaru połowowego pochodzi łosoś. Pozdrawiam :)

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Valv3e 09 września 2015 Uwaga. Czemu nie zaznaczacie aby kupować łososia z połowów a nie hodowlanego, szczególnie z norwegii. Te hodowlane to pełna gama toksyn i chemii, która poważnie szkodzi Zobaczcie "Cała prawda o rybach". Przepis wyśmienity ale ze zdrową rybą. Jak uda mi się kupić zdrowego łososia to zrobię :) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń