Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Łosoś na sałatce"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 136
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 37
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 136
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 37
Składniki
Filet z łososia opłucz, pokrój w paski. Obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach kawałek świeżego imbiru (2 cm). Połącz go z sosem sojowym, 2 łyżkami oleju oraz pieprzem do smaku. Marynatą posmaruj kawałki łososia. Odstaw na godzinę do lodówki.
Czosnek przeciśnij przez praskę lub obierz i drobno posiekaj. W miseczce wymieszaj sok wyciśnięty ze sparzonej cytryny, 2 łyżki oleju, 2 łyżki wody i roztarty czosnek. Sos dopraw do smaku solą i pieprzem.
Szpinak oczyść, odetnij ogonki. Listki opłucz i osusz. Cukinię umyj, pokrój w cienkie plasterki razem ze skórką. Przesmaż z dwóch stron na 1-2 łyżkach oleju. Zamarynowane kawałki łososia nadziej na patyczki do szaszłyków. Smaż na łyżce oleju po kilka minut z każdej strony.
Liście szpinaku wymieszaj z przestudzoną cukinią oraz przygotowanym sosem. Posyp uprażonymi na suchej patelni orzeszkami ziemnymi. Podawaj do szaszłyków z łososia.
czas ok. 30 min; porcja – 310 kcal, cena 5,50 złŹródło: Świat kobiety