Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Łosoś norweski na ziemniakach"
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 227
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1137
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 227
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1137
Składniki
Przygotuj marynatę. Zmiksuj oliwę, czosnek i sok z cytryny na gładką masę. Posmaruj marynatą kawałki łososia (obróć filety w niej kilka razy, aż dokładnie się nią pokryją). Włóż do lodówki na pół godziny.
Gotuj nieobrane, całe ziemniaki w osolonej wodzie przez ok. 15 minut. Odcedź i odstaw do ostygnięcia.
Obierz ziemniaki i pokrój na centymetrowe plastry. Ułóż w naczyniu posmarowanym oliwą, posyp pieprzem, solą i dodaj łyżkę kaparów. Piecz ziemniaki w 180 st. C przez 15 minut. Następnie umieść na nich plastry łososia, skrop odrobiną marynaty, która została, i dodaj pozostałe kapary.
Piecz jeszcze przez 15 minut. Podawaj posypane drobno posiekaną natką pietruszki.Źródło: Olivia