Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łosoś teriyaki to danie dedykowane osobom uwielbiającym orientalną kuchnię lub chcącym jej spróbować i zacząć przygodę z azjatyckimi smakami od najlepszej możliwej propozycji. Soczysta ryba z delikatnie słodko-pikantną glazurą, posypana szczypiorkiem i sezamem to przepis na udany obiad dla całej rodziny. Potrawa będzie też strzałem w dziesiątkę podczas kolacji we dwoje, szczególnie że przygotujesz ją niesamowicie szybko i łatwo.
Każdego roku robię konserwy wakacyjne. Takie domowe są najlepsze. Wypływają...
Odsłon: 283
Polecam, pychota.
Odsłon: 104
Każdego roku robię konserwy wakacyjne. Takie domowe są najlepsze. Wypływają...
Odsłon: 283
Polecam, pychota.
Odsłon: 104
Składniki
Wszystkie składniki sosu wymieszaj w misce do całkowitego połączenia i rozpuszczenia cukru.
Filet z łososia pokrój na cienkie kawałki i włóż do miski z sosem. Całość wymieszaj i wstaw do lodówki na 20 minut, by dobrze się zamarynował.
Rybę przenieś do naczynia żaroodpornego i wstaw ją do piekarnika nastawionego na 200 st. Celsjusza na 12-16 minut w zależności od grubości poszczególnych płatów.
Pozostały w misce sos przełóż do małego garnuszka i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj do lekkiego zgęstnienia, przez 3-4 minuty. Zdejmij z palnika.
Wyjmij łososia z piekarnika i przełóż go na talerz. Posmaruj go dokładnie gorącym sosem teriyaki.
Łososia teriyaki podawaj najlepiej z dodatkiem ryżu. Rybę posyp siekanym szczypiorkiem i posyp nasionami sezamu. Serwuj na ciepło, od razu po przyrządzeniu.