Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Łosoś w cieście francuskim"
Poleam. Domowe słodkości najlepsze.
Odsłon: 465
Fuczki to smażone placki z kiszonej kapusty , wywodzące się z kuchni Bieszcza...
Odsłon: 236
Przepis dnia
Poleam. Domowe słodkości najlepsze.
Odsłon: 465
Fuczki to smażone placki z kiszonej kapusty , wywodzące się z kuchni Bieszcza...
Odsłon: 236
Przepis dnia
Składniki
Ciasto francuskie rozwałkuj na grubość około 0,5 cm. Przekrój na dwie równe części. Mieszankę warzyw smaż na oleju 6 minut (bez rozmrażania). Dopraw solą i pieprzem.
Łososia pokrój w plastry, skrop olejem sojowym, owiń folią aluminiową i włóż do gorącego (180 st. C) piekarnika na około 5-6 minut.
Foremkę do pieczenia wyłóż plastrem ciasta. Ułóż opieczone plastry łososia, smażone warzywa i przykryj drugim plastrem ciasta. Zagnieć brzegi, posmaruj rozmąconym jajkiem, ozdób okrawkami ciasta. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Po kilkunastu minutach zmniejsz temperaturę do 140 st. C. i piecz około 60 minut. Przygotuj sos: sok z cytryny zagotuj, zdejmij z ognia, dodaj masło. Wymieszaj na gładką masę, dopraw solą i pieprzem. Przed podaniem, potrawę udekoruj szczypiorkiem.
Czas przygotowania: 80 minut 240 kcal/1 porcjaŹródło: Tele Tydzień