Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Łosoś w marynacie"
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 112
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 23
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 112
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 23
Składniki
Limonkę polej wrzątkiem, wytrzyj. Zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Sok oraz skórkę z limonki wymieszaj z 80 ml oliwy. Dodaj 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Łososia umyj, dobrze osusz.
Filety natrzyj solą oraz pieprzem. Włóż do miski, polej przygotowaną marynatą czosnkowo-limonkową. Przykryj i wstaw na ok. 30 minut do lodówki. Zamarynowaną rybę przełóż do żaroodpornego naczynia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. Piecz ok. 20 minut.
Cebulę obierz, posiekaj. Cukinie i pomidory umyj, pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej resztę oliwy. Zeszklij na niej cebulę. Dodaj cukinię. Smaż 5 minut. Dołóż pomidory. Warzywa duś kolejne 5 minut.
Przypraw pozostałym czosnkiem przeciśniętym przez praskę, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Rybę podawaj z jarzynką. Udekoruj, np. natką.Źródło: Naj