Do góry

Dania główne Przepis na:

Łosoś w marynacie pomidorowej - Robert Sowa

Łosoś w marynacie pomidorowej - Robert Sowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 592 Ocena: 5016

Dodano:

Odsłon: 17

Przepis wart wypróbowania: "Łosoś w marynacie pomidorowej - Robert Sowa"

Składniki

  • 4 x 160 g fileta z łososia norweskiego (oczyszczone
  • umyte
  • bez ości
  • ze skórą)
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Marynata: 4 pomidory bez gniazd nasiennych, pokrojone w małą kostkę; 1 czerwona cebula pokrojona w drobną kostkę; 1 czerwona papryka pokrojona w drobną kostkę; 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry; 2 łyżki stołowe octu winnego; 2 łyżki oliwy z oliwek; sok z dwóch cytryn; oliwa do polewania łososia podczas pieczenia; sól, świeżo mielony, biały pieprz.

  2. Sposób przygotowania:

  3. W przeddzień grillowania przygotować marynatę, mieszając wszystkie jej . Cześć marynaty można odstawić do lodówki i podawać jako sos do łososia.

  4. Skórę łososia natrzeć olejem, doprawić solą i białym pieprzem. Rybę grillować na aluminiowej tacce, od czasu do czasu przewracając. Kiedy łosoś będzie ułożony skórą do dołu, polewać go marynatą. Następnie przykryć grill folią lub metalową pokrywką i piec łososia przez ok. 10 minut.

  5. Gotowego łososia można podawać z kwaśną śmietaną oraz grillowaną tortillą z warzywami.

  6. Autor przepisu: mistrz kulinarny Robert Sowa
    Stylizacja zdjęć: Ewa Gębska

  7. Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

    Źródło: materiały prasowe

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń