Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 176 Ocena: 1472
Dodano: 08.12.2020
Odsłon: 3118
3-4 os. | 60 min | łatwe | przystępne |
Rybę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, doprawić solą, pieprzem, przyprawą do ryb i skropić sokiem z cytryny. Odstawić na 15-20 minut.
Na patelni usmażyć rybę, najpierw skórą do dołu, a po kilku minutach odwrócić na drugą stronę.
Przygotować sos:
W kubku wymieszać śmietanę z sokiem z cytryny, mąką ziemniaczaną, solą, pieprzem i kurkumą.
W rondelku rozpuścić masło, dodać przeciśnięty czosnek, chwilkę podsmażyć i wlać zawartość kubka. Dobrze wymieszać i zagotować ok. 2 minuty. Mąkę wymieszać z 50 ml zimnej wody, dodać do sosu, dokładnie wymieszać, zagotować ciągle mieszając.
Rybę wyłożyć na talerz i polać sosem.
Przygotować risotto:
W rondlu rozgrzać łyżkę masła lub oleju, na gorący tłuszcz wysypać ryż, chwilę smażyć i zalać bulionem. Garnek przykryć pokrywą i dusić ryż ok. 20 minut do miękkości, od czasu do czasu mieszając.
Kalarepę obrać, przekroić na pół i zetrzeć na podłużnej tarce jak na mizerię.
Cukinię umyć i razem ze skórą zetrzeć na tej samej tarce.
Na patelni rozgrzać tłuszcz, przełożyć kalarepę, posypać solą i pieprzem, wymieszać i chwilę smażyć. Następnie podlać szklanką wody i dusić do miękkości ok. 20 minut aż woda lekko odparuje. Potem przełożyć do garnka z ugotowanym ryżem. Na tej samej patelni usmażyć cukinię, na koniec doprawić ją solą, pieprzem i przeciśniętym czosnkiem. Przełożyć do ryżu, dodać koperek i wymieszać.
Podawać razem z łososiem lub jako osobne danie.
SMACZNEGO!!!
Na skróty
Komentarze do przepisu (4)

SprytnaChochla 09 grudnia 2020Zgłoś do usunięcia
Pychota!1 Kto głosował? | Odpowiedz

KORAL 08 grudnia 2020Zgłoś do usunięcia
Wygląda bardzo apetycznie.1 Kto głosował? | Odpowiedz

Dariusz-D 08 grudnia 2020Zgłoś do usunięcia
Wow! Kapitalna potrawa.Chyba dużo pracki bylo?
Pozdrawiam serdecznie :-) Odpowiedzi: 1 ▼
1 Kto głosował? | Odpowiedz