Do góry

Dania główne Przepis na:

Łosoś w sosie maślano-cytrynowym podany z risotto z cukinią i duszoną kalarepą

Łosoś w sosie maślano-cytrynowym podany z risotto z cukinią i duszoną kalarepą

Autor:

Przepisów i artykułów: 242 Ocena: 2088

Dodano:

Odsłon: 3356

Łosoś w delikatnym sosie maślano-cytrynowym to świetna propozycja podania tej pysznej ryby. Można go podać z ryżem, ziemniakami, nawet z kaszą będzie smacznie, ale ja podałam z risotto z cukinią i duszoną kalarepą. Moja autorska wersja risotto bardzo przypadła nam do gustu

Składniki

  • 4 kawałki filetu z łososia
  • sól, pieprz, przyprawa do ryb i sok z połowy cytryny
  • Sos cytrynowy:
  • 2 łyżki masła
  • 200 ml śmietany 30%
  • 2 ząbki czosnku
  • połówka średniej cytryny
  • 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • sól, pieprz i szczypta kurkumy
  • Risotto:
  • 1 szklanka ryżu Arborio
  • 2 szklanki bulionu
  • 1 mała cukinia
  • 1 bulwa kalarepy
  • 2 ząbki czosnku
  • trochę siekanego koperku
  • sól i pieprz do smaku
  • masło klarowane lub olej do smażenia
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Łosoś w sosie maślano-cytrynowym podany z risotto z cukinią i duszoną kalarepą

Przygotowanie

  1. Rybę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, doprawić solą, pieprzem, przyprawą do ryb i skropić sokiem z cytryny. Odstawić na 15-20 minut.

    Na patelni usmażyć rybę, najpierw skórą do dołu, a po kilku minutach odwrócić na drugą stronę.

  2. Przygotować sos:

    W kubku wymieszać śmietanę z sokiem z cytryny, mąką ziemniaczaną, solą, pieprzem i kurkumą.

    W rondelku rozpuścić masło, dodać przeciśnięty czosnek, chwilkę podsmażyć i wlać zawartość kubka. Dobrze wymieszać i zagotować ok. 2 minuty. Mąkę wymieszać z 50 ml zimnej wody, dodać do sosu, dokładnie wymieszać, zagotować ciągle mieszając.

    Rybę wyłożyć na talerz i polać sosem.

  3. Przygotować risotto:

    W rondlu rozgrzać łyżkę masła lub oleju, na gorący tłuszcz wysypać ryż, chwilę smażyć i zalać bulionem. Garnek przykryć pokrywą i dusić ryż ok. 20 minut do miękkości, od czasu do czasu mieszając.

    Kalarepę obrać, przekroić na pół i zetrzeć na podłużnej tarce jak na mizerię.

    Cukinię umyć i razem ze skórą zetrzeć na tej samej tarce.

    Na patelni rozgrzać tłuszcz, przełożyć kalarepę, posypać solą i pieprzem, wymieszać i chwilę smażyć. Następnie podlać szklanką wody i dusić do miękkości ok. 20 minut aż woda lekko odparuje. Potem przełożyć do garnka z ugotowanym ryżem. Na tej samej patelni usmażyć cukinię, na koniec doprawić ją solą, pieprzem i przeciśniętym czosnkiem. Przełożyć do ryżu, dodać koperek i wymieszać.

    Podawać razem z łososiem lub jako osobne danie.

    SMACZNEGO!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń