Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Łosoś z bakłażanem i ziemniakami"
Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...
Odsłon: 135
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 676
Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...
Odsłon: 135
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 676
Składniki
czas ok. 60 min; porcja – 340 kcal, cena 4,50 zł
Ziemniaki wyszoruj starannie pod bieżącą wodą, pozostaw ze skórką. Wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj do miękkości (ok. 20 minut). Odlej i ostudź, a potem obierz ze skórki. Pokrój w grubsze plastry.
Filet z łososia (bez skóry) oczyść starannie, opłucz pod bieżącą wodą, osusz na papierowym ręczniku kuchennym, a następnie pokrój w dużą kostkę. Bakłażan wyszoruj, opłucz, pokrój na kawałki razem ze skórką. Cytrynę sparz wrzątkiem, pokrój w plasterki.
Patyczki do szaszłyków namocz w zimnej wodzie (aby się nie spaliły). Nadziewaj na nie na przemian kawałki łososia, plastry cytryny, liście laurowe i kawałki bakłażana.
Przygotowane szaszłyki skrop delikatnie olejem, posyp z każdej strony solą oraz pieprzem. Ułóż na patelni grillowej i smaż, obracając, 10-15 minut. Możesz też ułożyć je na blasze i piec w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st. 12 minut.
W tym czasie przygotuj ziemniaki. Ułóż je na osobnej blasze, oprósz solą oraz pieprzem i również skrop olejem. Tymianek opłucz, osusz, otrzyj listki. Posyp nimi ziemniaki.
Piecz 15 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 st. Podawaj do łososiowych szaszłyków. Ozdób opłukanymi listkami rukoli.Źródło: Świat kobiety