Do góry

Dania główne Przepis na:

Łosoś z kalerosse

Łosoś z kalerosse

Autor:

Przepisów i artykułów: 378 Ocena: 7348

Dodano:

Odsłon: 999

Zafascynowana smakiem ostatnio bardzo popularnego zimowego warzywa kalerosse, które trafiło również na polski rynek, znalazłam sposób na wykorzystanie go w prostym, szybkim i niezwykle smacznym daniu - jako dodatek do smażonego łososia. Ekologiczny łosoś z dodatkiem kalerosse w połączeniu z owocem kaki, sokiem z pomarańczy i odrobiną kremu balsamicznego to prawdziwy raj dla smakoszy. Zdrowy, pożywny i bardzo smaczny posiłek można przygotować w ciągu kilku minut.

Składniki

  • 400 g fileta z łososia
  • 200 g kalerosse*
  • 1 owoc kaki
  • 1/2 pomarańczy
  • 1 ząbek czosnku
  • trochę bialego kremu balsamicznego
  • oliwa z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • sól morska, pieprz
1-2 os. 15 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Łosoś z kalerosse

Przygotowanie

  1. * Kalerosse, nowe warzywo sezonowe, od niedawna cieszy sie ogromna popularnoscia, równiez w Polsce. Kalerosse to naturalne skrzyzowanie brukselki i jarmuzu, bez ingerencji w material genetyczny i bez udzialu sztucznych skladników. Ma różnorodne zastosowania kulinarne, unikalny smak brukselki i slodkawo-orzechowy smak jarmuzu oraz mnóstwo wartosci odzywczych. Kalerosse mozna spozywac w stanie surowym, piec, grillowac, smazyc, dusic albo gotowac.

  2. Filet z lososia pokroic na kawalki o grubosci 2 cm. Na patelni rozgrzac oliwe z oliwek z maslem, smazyc filety 2-3 minuty z obu stron i posypac platkowa sola morska.

  3. Kalerosse oczyscic i obciac konce lodyg - w ten sposób uzyskamy pojedyncze listki. Obrac owoc kaki i pokroic w male kostki. Wycisnac sok z pomaranczy, obrac i drobno pokroic czosnek. Na patelni rozgrzac oliwe i podsmazyc w niej listki kalerosse. Dodac kostki kaki, sok z pomaranczy i odrobine kremu balsamicznego. Dusic na srednim ogniu przez ok. 4-5 minut, nastepnie doprawic sola i pieprzem.

  4. Smazonego lososia ulozyc na duszonych listkach kalerosse.

    Zainteresowanych jak sie rodza moje kulinarne inspiracje zapraszam na mojego bloga, gdzie ostatni wpis "Kulinarne inspiracje" moze byc równiez inspiracja dla innych.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

KORAL 28 stycznia Z łososiem wszystko :)Świetna potrawa.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

BEATA1978 13 stycznia Muszę wypróbować, bardzo interesujące połączenie smaków. :)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Obserwator 12 stycznia Nigdy nie jadłem i nawet nie słyszałem o kalerosse. Interesujący przepis, jak zwykle u Ciebie. Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

fafiatko 10 stycznia Swietny dodatek do ryby i niezle urozmaicenie. sprobuje jak tylko gdzies zobacze w sklepie.

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Futka 09 stycznia Dawno nie jadłam kalerosse, a takie połączenie bardzo mi się podoba :) Pysznie, zdrowo i pożywnie :)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń