Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Łosoś z porami w cieście francuskim"
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 322
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 731
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 744
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 36
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 322
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 731
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 744
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 36
Składniki
Z łososia usuń skórę, opłucz i osusz. Rybę skrop sokiem z cytryny, oprósz solą oraz białym pieprzem. Odstaw do lodówki na ok. 30 min. Z porów usuń wierzchnie liście, opłucz pod bieżącą wodą. Pokrój w półplasterki.
Na patelni rozgrzej masło, wrzuć pory. Duś na małym ogniu przez 10-15 min, od czasu do czasu mieszając, aż zmiękną. Wystudź, następnie dodaj koperek i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Z ciasta francuskiego wytnij 10 prostokątów. Na 5 prostokątach na środku rozłóż przesmażone pory, a na nich kawałki ryby. Przykryj pozostałymi kawałkami ciasta, mocno dociskając do siebie krawędzie ciasta.
Wierzchy posmaruj rozmąconym jajkiem i natnij w kilku miejscach nożem. Piecz 20-30 minut w temperaturze 200°C.
Rada: Do potrawy możesz podać sos szpinakowy. W rondlu roztop 5 dag masła, dodaj 2 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku, przesmaż.
Dodaj 2 garście świeżego, posiekanego szpinaku, duś 7-10 min. Na koniec dodaj 10 dag śmietany 18 proc, gotuj 5 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
(bez czasu oczekiwania): 15 minut. Porcja: 550 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie