Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łosoś (lub inna ryba) przygotowany z bardzo smacznym sosem z niewielu składników to doskonałe i szybkie danie. Dwa podstawowe składniki sosu – sok pomarańczowy i nasiona kopru włoskiego – nadają mu niezwykłego aromatu.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5346
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 882
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11777
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5069
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1332
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5346
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 882
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11777
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5069
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1332
Składniki
Rozgrzac piekarnik do 80° C. Umyc organiczna pomarańcze i zetrzec skórke. Wycisnac sok ze wszystkich pomaranczy. Nasiona kopru wloskiego wsypac do mozdzieza, rozetrzec i wsypac na talerz. Oczyscic lososia, pokroic na kawalki i posolic.
Obtoczyc kawalki lososia w nasionach kopru wloskiego. Na patelni rozgrzac oliwe i maslo i smazyc filety po 1-1,5 minuty z kazdej strony. Po usmazeniu przechowywac filety w piekarniku.
Do tej samej patelni wlac jeszcze odrobine oliwy z oliwek, nastepnie dodac skórke pomaranczowa, kapary i sok pomaranczowy. Calosc krótko zagotowac, po czym zmniejszyc ogien i stopniowo dodawac zimne kawalki masla. Im zimniejsze maslo, tym bardziej kremowa bedzie konsystencja. Sos doprawic sola morska i pieprzem.
Lososia podac z ulubionymi dodatkami i polac sosem. Wystarczy odrobina sosu, gdyz jest on bardzo aromatyczny.