Łosoś zapiekany z sosem kurkowo - maślakowym i makaronem szpinakowym.

Cebulę siekamy w drobną kosteczkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Na dużej patelni roztapiamy masło i szklimy cebulę, pod koniec dodajemy czosnek. i makaron szpinakowy Wsypujemy pokrojone kurki. Smażymy około 5 minut co chwilę mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy wino lub bulion i czekamy, aż odparuje. Wlewamy śmietankę i pietruszkę, gotujemy jeszcze około 2 minuty aż sos zgęstnieje. Sos doprawiamy sokiem z cytryny. Łososia dzielimy na 2 porcje. Doprawiamy solą i pieprzem. Rybę układamy w naczyniu do zapiekania i zalewamy sosem. Zapiekamy w 200 stopniach przez 15 minut. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.
Łosoś zapiekany z sosem kurkowo - maślakowym i makaronem szpinakowym.
Składniki
- filet z łososia bez skóry 350g (2 porcje )
- makaron szpinakowy
- Sól morska
- Pieprz czarny
- sos kurkowy:
- sos maślakowy
- Kurki 250g
- Cebula biała 1/4
- Czosnek ząbek
- Masło 2 łyżki
- białe wino 60 ml
- Pietruszka łyżka
- Sok z cytryny
- Trawa cytrynowa
Składniki
- filet z łososia bez skóry 350g (2 porcje )
- makaron szpinakowy
- Sól morska
- Pieprz czarny
- sos kurkowy:
- sos maślakowy
- Kurki 250g
- Cebula biała 1/4
- Czosnek ząbek
- Masło 2 łyżki
- białe wino 60 ml
- Pietruszka łyżka
- Sok z cytryny
- Trawa cytrynowa

Etapy przygotowania
Cebulę siekamy w drobną kosteczkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Na dużej patelni roztapiamy masło i szklimy cebulę, pod koniec dodajemy czosnek. i makaron szpinakowy Wsypujemy pokrojone kurki. Smażymy około 5 minut co chwilę mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy wino lub bulion i czekamy, aż odparuje. Wlewamy śmietankę i pietruszkę, gotujemy jeszcze około 2 minuty aż sos zgęstnieje. Sos doprawiamy sokiem z cytryny. Łososia dzielimy na 2 porcje. Doprawiamy solą i pieprzem. Rybę układamy w naczyniu do zapiekania i zalewamy sosem. Zapiekamy w 200 stopniach przez 15 minut. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.

Przepis w Waszym wykonaniu (2)


Komentarze do przepisu (2)



Składniki
- filet z łososia bez skóry 350g (2 porcje )
- makaron szpinakowy
- Sól morska
- Pieprz czarny
- sos kurkowy:
- sos maślakowy
- Kurki 250g
- Cebula biała 1/4
- Czosnek ząbek
- Masło 2 łyżki
- białe wino 60 ml
- Pietruszka łyżka
- Sok z cytryny
- Trawa cytrynowa
Cebulę siekamy w drobną kosteczkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Na dużej patelni roztapiamy masło i szklimy cebulę, pod koniec dodajemy czosnek. i makaron szpinakowy Wsypujemy pokrojone kurki. Smażymy około 5 minut co chwilę mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy wino lub bulion i czekamy, aż odparuje. Wlewamy śmietankę i pietruszkę, gotujemy jeszcze około 2 minuty aż sos zgęstnieje. Sos doprawiamy sokiem z cytryny. Łososia dzielimy na 2 porcje. Doprawiamy solą i pieprzem. Rybę układamy w naczyniu do zapiekania i zalewamy sosem. Zapiekamy w 200 stopniach przez 15 minut. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.
Uwielbiam łososia :) Pyszna propozycja :)
Bardzo lubię takie klimaty, gratuluję i zapraszam do zapoznania z moją propozycją https://smaker.pl/moje-przepisy-dania-glowne/przepis-losos-harissa,1914256,bobby.html