Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Łososiowe placki z dymką"
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 254
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 184
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 254
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 184
Składniki
Rozgrzej sos rybny, rozpuść w nim pastę curry (czerwoną) i cukier. Filet z łososia oczyść, posiekaj drobno lub zmiksuj. Ogórek umyj i osusz, cebulę obierz. Warzywa pokrój w kostkę, oprósz solą. Gdy puszczą sok, wypłucz je, odciśnij lekko. Oczyszczoną dymkę drobno poszatkuj.
Orzeszki drobno posiekaj, wymieszaj z łososiem, ogórkiem, cebulą, dymką i kilkoma listkami posiekanej kolendry. Dopraw octem, skórką otartą z limonki i sosem rybnym z curry.
Z przygotowanej masy uformuj placki, smaż je partiami na rozgrzanym oleju. Przed podaniem osusz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku kuchennym.
porcje, czas ok. 40 min; porcja – 380 kcal, cena 4,40 złŹródło: Świat kobiety