Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wigilia to w Polsce dzień postny, więc skąd się tu wzięły gołąbki? Z Lubelszczyzny i Roztocza. To tam na kolację wigilijną przygotowywano łupcie lub zawijaki. Od typowych gołąbków różni je to, że zawija się je w kapustę kiszoną, a farsz składa się z kaszy gryczanej i grzybów. Podajemy tradycyjny przepis na gołąbki wigilijne, które z powodzeniem mogą stać się jedną z dwunastu zwyczajowych potraw na świątecznym stole.
Super propozycja na wykorzystanie dojrzałych bananów.
Odsłon: 2245
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 26982
Przepis dnia
Na Wigilijnym stole króluje oczywiście karp. Warto jednak przygotować również...
Odsłon: 26977
Super propozycja na wykorzystanie dojrzałych bananów.
Odsłon: 2245
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 26982
Przepis dnia
Na Wigilijnym stole króluje oczywiście karp. Warto jednak przygotować również...
Odsłon: 26977
Składniki
Ugotuj kaszę gryczaną z dodatkiem soli tak, by nie była twarda. Suszone grzyby zalej wrzątkiem i odstaw na kwadrans. Potem gotuj z liściem laurowym aż do miękkości. Następnie odcedź, zachowując wywar grzybowy. Pokrój na drobne kawałki.
Cebulę obierz, poszatkuj i zeszklij na oleju. Dodaj do kaszy pokrojone grzyby i cebulę, dokładnie wymieszaj. Na koniec dopraw do smaku pieprzem i solą. Główkę kapusty kiszonej porozdzielaj na liście i sparz wrzątkiem lub gotuj w całości, wyciągając liść po liściu.
Na liście kapusty układaj po dwie łyżki farszu i zwijaj je tak, jak to się robi przy zwykłych gołąbkach. Powinno zostać ci nieco liści kapusty do wyłożenia garnka. Wysmaruj dno naczynia garnka olejem i wyłóż je liśćmi kapusty. Układaj gołąbki na liściach ciasno, jeden obok drugiego. Zalej je wywarem z grzybów i przykryj liśćmi kapusty. Duś na małym ogniu około godziny, aż do miękkości kapusty.
Wskazówka: Gołąbki wigilijne możesz przygotować także w piekarniku. Zamiast garnka użyj wtedy blaszki lub naczynia żaroodpornego. Piecz około 70 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Gołąbki wigilijne można jeść na ciepło i na zimno. W tradycyjnej kuchni podawało się je polane olejem konopnym lub lnianym, ale możesz je również podać ze smażoną cebulką lub z sosem grzybowym.