Do góry

Dania główne Przepis na:

Maccheroni z warzywami

Maccheroni z warzywami

Autor:

Przepisów i artykułów: 2156 Ocena: 47983

Dodano:

Odsłon: 1605

Bardzo lekkie danie, w sam raz na wiosenną pogodę.

Składniki

  • 300 g makaronu maccheroni
  • 2 marchewki
  • kalarepa
  • 200 g zielonej fasolki szparagowej ( może być mrożona )
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 zielonej papryki
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oliwy
  • 100 ml wytrawnego białego wina
  • 1/2 puszki pomidorów z zalewą (200 g)
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 łyżeczka estragonu
  • 1/4 chili (świeże)
  • sól, pieprz
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu. Odsączamy.

    Marchewki i kalarepę obieramy, kroimy w słupki.

    Strąki fasolki po umyciu i oczyszczeniu kroimy na pół.

    Papryki myjemy, kroimy wzdłuż, usuwamy nasiona i kroimy w mała kostkę.

    Cebule kroimy w kostkę.

    Warzywa obsmażamy na oliwie, zalewamy winem i dusimy pod przykryciem na małym ogniu 15 minut.

    Dodajemy pomidory razem z zalewą, zioła, sól i pieprz.

    Strąki chili kroimy wzdłuż, usuwamy nasiona, kroimy w paseczki.

    Całość dusimy pod przykryciem jeszcze 30 minut.

    Makaron dodajemy do sosu, mieszamy do momentu, kiedy makaron pokryje się sosem.

    Podajemy od razu po przygotowaniu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń