Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Maczanka po krakowsku to polski street food z czasów przedwojennych. To aromatyczna i soczysta, szarpana wieprzowina z dodatkiem klasycznych, polskich ogórków kiszonych. Taka nasza rodzima odpowiedź na amerykańskie hamburgery, ale znacznie smaczniejsza!
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 7567
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 7567
Składniki
Mięso umyj i osusz papierowym ręcznikiem. W misce wymieszaj olej ze wszystkimi przyprawami. Dodaj zmiażdżone ząbki czosnku. Do marynaty włóż mięso i równomiernie natrzyj je przyprawami. Następnie miskę przykryj folią i wstaw do lodówki na co najmniej 12 godzin.
Następnego dnia obierz cebulę i pokrój ją razem z pieczarkami na półplasterki. Na patelni rozgrzej olej. Zamarynowane mięso smaż przez 1-2 minuty z każdej strony do zamknięcia. Przełóż je do naczynia żaroodpornego.
Na tę samą patelnię przełóż pieczarki i cebulę. Smaż je przez ok. 3-5 minut, a następnie przełóż do mięsa. Całość zalej bulionem, a następnie naczynie żaroodporne przykryj pokrywką.
Piekarnik nastaw na 200 st. Celsjusza. Mięso piecz przez 1,5 godziny, a następnie wyjmij i rozdrobnij je widelcem.
Tak przygotowaną wieprzowinę połóż na połówce bułki lub kromce chleba. Na to nałóż drobno pokrojone ogórki kiszone i polej sos chrzanowym. Przykryj drugą połówką bułki lub pajdą chleba. Maczankę po krakowsku podawaj od razu po przygotowaniu.