Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To jedno z tych dań, które inspirują nas, aby udać się w kulinarną podróż do azjatyckich krajów. Wyobraź sobie aromatyczny talerz pełen smaków i kolorów Azji, który przeniesie Cię prosto na tętniące życiem ulice Tajlandii, Chin, Japonii czy Wietnamu. Kuchnia azjatycka jest niesamowicie zróżnicowana pod względem smaków i potraw, a to, co ją charakteryzuje, to autentyczność smaku, zachwycająca prostota wykonania oraz bogactwo przypraw i ziół. To prawdziwa rozkosz na talerzu.
garnek lub wok, łyżka, nóż, deska do krojenia
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2054
Bardzo smaczny Włoski deser tiramisu. Deser na bazie ubitej śmietany i serka...
Odsłon: 171
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2054
Bardzo smaczny Włoski deser tiramisu. Deser na bazie ubitej śmietany i serka...
Odsłon: 171
Składniki
W misce wymieszaj sos sojowy, sos ostrygowy (opcjonalnie), olej roślinny, czosnek, imbir i pieprz. Dodaj pokrojoną wołowinę do marynaty, dokładnie wymieszaj, przykryj i odstaw na około 30 minut w lodówce.
W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Dodaj makaron i gotuj zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, aż będzie al dente. Odcedź makaron i zalej go zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania. Odstaw na bok.
Następnie ugotuj 3-4 jajka na półtwardo. Do garnka z zimną wodą wsyp łyżkę soli, włóż jajko i czekaj, aż się ugotuje woda, następnie gotuj jeszcze przez 5-6 minut. Jajko posłuży jako dodatek do makaronu w końcowym etapie przyrządzania potrawy.
W garnku lub w woku rozgrzej 1 łyżkę oleju. Dodaj paprykę, cebulę i czosnek oraz pokrojoną w kostkę marchewkę. Smaż na średnim ogniu przez około 3-5 minut, aż warzywa będą miękkie, ale wciąż chrupiące. Przełóż je na talerz.
Na tę samą patelnię wlej łyżkę oleju. Dodaj marynowaną wołowinę i smaż na średnim ogniu przez około 5 minut, aż mięso będzie usmażone.
Dodaj warzywa do wołowiny. Wlej sos sojowy, dodaj cukier i chili. Ugotowany makaron dokładnie wymieszaj, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Gdy danie będzie gotowe, przełóż je na talerze i posyp szczypiorkiem. Smacznego!