Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie ma to jak domowy makaron! Przygotowanie go wcale nie jest takie trudne, jak się wydaje. Nie potrzeba też maszynki do wałkowania, przyda ci się wałek i ostry nożyk. Domowy makaron babuni wykorzystasz zarówno do rosołu, jak i dań włoskich czy polskich.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10674
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4796
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 901
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9103
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1347
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10674
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4796
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 901
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9103
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1347
Składniki
Przygotuj sobie głęboką miskę albo stolnicę. Wsyp przesianą mąkę i zrób delikatny dołek. Do niego wbij świeże jajka, dosyp soli, a następnie wlej odrobinę wody.
Zacznij zagniatać ciasto na makaron. Najpierw podsypuj mąkę do jajek, wody i soli, a następnie palcami łącz całość. Wszystkie składniki powinny się połączyć, a konsystencja pod palcami zrobić się miękka i przyjemna w dotyku. Nie spiesz się z zagniataniem ciasta. Poczekaj aż zrobi się jednolite i gładkie.
Uformuj kulę, zawiń ją w przezroczystą folię, a następnie włóż do lodówki na około pół godziny.
Teraz przyszedł czas na wykrojenie odpowiednich kształtów. Możesz do tego użyć specjalnej maszynki albo domowych przyrządów. Wystarczy oprószyć delikatnie stolnicę mąką, a następnie zacząć wałkować ciasto. Powinno być bardzo cienkie.
Z pomocą ostrego noża (albo specjalnego okrągłego do cięcia ciasta na makaron) wytnij paski. Możesz też zawinąć ciasto w rulon, a następnie kroić plastry, z których powstaną nitki.
Zagotuj w garnku wodę i posól ją. Wsyp pokrojony makaron, lekko zamieszaj, a następnie podgrzewaj na średnim ogniu do momentu, aż będzie al dente (około 3-4 minut). Makaron możesz też ugotować na drugi dzień. Przechowuj wtedy świeże ciasto w lodówce.