Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cacio e pepe jest rzymskim daniem i oznacza dosłownie „ser i pieprz”. Ten minimalistyczny przepis na makaron wymaga tylko 4 składników i przygotowuje się go naprawdę szybko. Potrzebujesz makaronu spaghetti, czarnego pieprzu, parmezanu oraz odrobiny masła lub oliwy z oliwek. Nie uwierzysz, że tak prosta w wykonaniu potrawa, może być tak bogata w smak. Cacio e pepe przygotujesz na szybki obiad lub kolację, szczególnie wtedy, gdy nie masz czasu na gotowanie, a masz ochotę, aby zjeść ciepły posiłek.
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10543
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336850
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4564
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424395
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10543
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336850
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4564
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424395
Składniki
W dużym garnku zagotuj wodę i wsyp 1 łyżkę soli na każdy 1 litr wody. Ugotuj makaron al’dente, czyli około minuty krócej niż wynika z informacji na opakowaniu. Od czasu do czasu podważaj spaghetti widelcem lub drewnianą łyżką, aby zapobiec zbrylaniu się makaronu.
Na dużej patelni rozpuść masło (ewentualnie oliwę z oliwek) i wsyp czarny pieprz. Podgrzewaj około minuty na małym ogniu, aż składniki staną się aromatyczne, a pieprz zacznie delikatnie skwierczeć.
Przelej 2-3 łyżki wody z gotowania makaronu na patelnię z mieszanką masła i pieprzu, a następnie wymieszaj. Używając szczypiec lub łyżki cedzakowej, przenieś spaghetti na patelnię i dokładnie wymieszaj. Dodaj bardzo drobno tarty ser i dalej mieszaj, aż parmezan się rozpuści i powstanie kremowy sos. Podawaj makaron od razu, obficie posypany resztą tartego sera.