Cacio e pepe jest rzymskim daniem i oznacza dosłownie „ser i pieprz”. Ten minimalistyczny przepis na makaron wymaga tylko 4 składników i przygotowuje się go naprawdę szybko. Potrzebujesz makaronu spaghetti, czarnego pieprzu, parmezanu oraz odrobiny masła lub oliwy z oliwek. Nie uwierzysz, że tak prosta w wykonaniu potrawa, może być tak bogata w smak. Cacio e pepe przygotujesz na szybki obiad lub kolację, szczególnie wtedy, gdy nie masz czasu na gotowanie, a masz ochotę, aby zjeść ciepły posiłek.
Makaron cacio e pepe
Składniki
- 300 g makaronu spaghetti
- 2 łyżki masła lub oliwy
- 150 g parmezanu
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu
- sól
Składniki
- 300 g makaronu spaghetti
- 2 łyżki masła lub oliwy
- 150 g parmezanu
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu
- sól

Etapy przygotowania
W dużym garnku zagotuj wodę i wsyp 1 łyżkę soli na każdy 1 litr wody. Ugotuj makaron al’dente, czyli około minuty krócej niż wynika z informacji na opakowaniu. Od czasu do czasu podważaj spaghetti widelcem lub drewnianą łyżką, aby zapobiec zbrylaniu się makaronu.
Na dużej patelni rozpuść masło (ewentualnie oliwę z oliwek) i wsyp czarny pieprz. Podgrzewaj około minuty na małym ogniu, aż składniki staną się aromatyczne, a pieprz zacznie delikatnie skwierczeć.
Przelej 2-3 łyżki wody z gotowania makaronu na patelnię z mieszanką masła i pieprzu, a następnie wymieszaj. Używając szczypiec lub łyżki cedzakowej, przenieś spaghetti na patelnię i dokładnie wymieszaj. Dodaj bardzo drobno tarty ser i dalej mieszaj, aż parmezan się rozpuści i powstanie kremowy sos. Podawaj makaron od razu, obficie posypany resztą tartego sera.
Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy
Już od dawna „chodził” za mną piróg biłgorajski, o którym przypomniała mi prz...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Majeranek
- Mięta
- Pierogi
- Ciasta
Odsłon: 126
Ostatnio komentowane przepisy
Już od dawna „chodził” za mną piróg biłgorajski, o którym przypomniała mi prz...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Majeranek
- Mięta
- Pierogi
- Ciasta
Odsłon: 126



Składniki
- 300 g makaronu spaghetti
- 2 łyżki masła lub oliwy
- 150 g parmezanu
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu
- sól
W dużym garnku zagotuj wodę i wsyp 1 łyżkę soli na każdy 1 litr wody. Ugotuj makaron al’dente, czyli około minuty krócej niż wynika z informacji na opakowaniu. Od czasu do czasu podważaj spaghetti widelcem lub drewnianą łyżką, aby zapobiec zbrylaniu się makaronu.
Na dużej patelni rozpuść masło (ewentualnie oliwę z oliwek) i wsyp czarny pieprz. Podgrzewaj około minuty na małym ogniu, aż składniki staną się aromatyczne, a pieprz zacznie delikatnie skwierczeć.
Przelej 2-3 łyżki wody z gotowania makaronu na patelnię z mieszanką masła i pieprzu, a następnie wymieszaj. Używając szczypiec lub łyżki cedzakowej, przenieś spaghetti na patelnię i dokładnie wymieszaj. Dodaj bardzo drobno tarty ser i dalej mieszaj, aż parmezan się rozpuści i powstanie kremowy sos. Podawaj makaron od razu, obficie posypany resztą tartego sera.
Pyszny letni obiadek;)