Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Oryginalny przepis na makaron carbonara. W mojej wersji jest bardziej dietetyczny. To danie wegetariańskie.
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 307
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1199
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1253
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 13395
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 307
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1199
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1253
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 13395
Składniki
Ta tarce z drobnymi oczkami ścieramy ser pecorino i parmezan.
Białka oddzielamy od żółtego. Białka odkładamy - nie będą nam potrzebne. Żółtka przekładamy do dużej miski.
Do żółtek dodajemy starte sery i mieszamy. Trochę sera zostawiamy do posypania makaronu przed podaniem.
W osolonej wodzie gotujemy makaron - al dente.
Gdy makaron będzie już ugotowany, odlewamy 50 ml gorącej wody z makaronu, następnie odcedzamy makaron.
Odlane 50ml wody wlewamy do żółtek z serem i szybko mieszamy, żeby nie zrobiła się jajecznica.
Wrzucamy makaron i energicznie mieszamy za pomocą widelca.
Makaron wykładamy na talerz, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i posypujemy małą ilością startego sera.
Smacznego! :)