Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Z założenia miała to być sałatka makaronowa, czyli danie na zimno. Ostatecznie jednak powstało danie na ciepło i w takiej wersji go polecam. Chociaż, jeżeli lubicie sałatki makaronowe, nic nie stoi na przeszkodzie, aby zjeść je schłodzone, polane lekkim dressingiem jogurtowym.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5333
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 874
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11765
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5067
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1330
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5333
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 874
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11765
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5067
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1330
Składniki
Ogórka obieramy ze skórki, kroimy w grubą kostkę, solimy i odstawiamy na 15 minut, aby puścił wodę. Po tym czasie nadmiar wody odlewamy. Kawałki ogórka można też delikatnie odcisnąć, ale wówczas należy uważać, aby nie zgnieść naszych kosteczek ogórkowych. Pomidorki koktajlowe myjemy, przekrawamy na połówki. Teraz przygotowujemy dressing, czyli mieszamy jogurt z obranym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawiając wszystko jedynie odrobiną soli. Dodatki gotowe, czas zabrać się za konkretne rzeczy. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy zamrożone kurki, podgrzewamy na wolnym ogniu do momentu odparowania wody, mieszając od czasu do czasu. Dodajemy posiekaną cebulę, smażymy jeszcze kilka minut, aby cebula stała się szklista. Do tak przygotowanych kurek dokładamy makaron. Całość mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem, podgrzewamy 2- 3 minuty. Makaron podajemy z dodatkiem pomidorów i ogórków, polany dressingiem czosnkowym.
Uwaga: W wersji na zimno (sałatka makaronowa) warzywa mieszamy z makaronem. Całość zalewamy dressingiem. Smacznego.