Do góry

Dania główne Przepis na:

Makaron Conchiglie Rigate z kurkami

Makaron Conchiglie Rigate z kurkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 730 Ocena: 48613

Dodano:

Odsłon: 3173

Z założenia miała to być sałatka makaronowa, czyli danie na zimno. Ostatecznie jednak powstało danie na ciepło i w takiej wersji go polecam. Chociaż, jeżeli lubicie sałatki makaronowe, nic nie stoi na przeszkodzie, aby zjeść je schłodzone, polane lekkim dressingiem jogurtowym.

Składniki

  • makaron Conchiglie Rigate (muszelki) firmy Malma 250 g
  • kurki mrożone w kawałkach firmy Devaldano 1 opakowanie (250 g)
  • cebula (średniej wielkości) 1 sztuka
  • pomidorki koktajlowe 200 g
  • świeży ogórek 1 sztuka
  • sól, pieprz czarny mielony
  • masło 2 łyżki
  • dressing:
  • jogurt naturalny 400 g
  • czosnek 2 ząbki
  • sól
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ogórka obieramy ze skórki, kroimy w grubą kostkę, solimy i odstawiamy na 15 minut, aby puścił wodę. Po tym czasie nadmiar wody odlewamy. Kawałki ogórka można też delikatnie odcisnąć, ale wówczas należy uważać, aby nie zgnieść naszych kosteczek ogórkowych. Pomidorki koktajlowe myjemy, przekrawamy na połówki.
    Teraz przygotowujemy dressing, czyli mieszamy jogurt z obranym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawiając wszystko jedynie odrobiną soli.

    Dodatki gotowe, czas zabrać się za konkretne rzeczy.

    Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą.
    Cebulę obieramy, kroimy w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy zamrożone kurki, podgrzewamy na wolnym ogniu do momentu odparowania wody, mieszając od czasu do czasu. Dodajemy posiekaną cebulę, smażymy jeszcze kilka minut, aby cebula stała się szklista. Do tak przygotowanych kurek dokładamy makaron. Całość mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem, podgrzewamy 2- 3 minuty.
    Makaron podajemy z dodatkiem pomidorów i ogórków, polany dressingiem czosnkowym.

  2. Uwaga: W wersji na zimno (sałatka makaronowa) warzywa mieszamy z makaronem. Całość zalewamy dressingiem.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń