Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszne danie, którego smaku nie da się opisać :)
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2149
Wybierasz się w długi weekend na piknik? Może przyda ci się przepis na ciasto...
Odsłon: 169
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2149
Wybierasz się w długi weekend na piknik? Może przyda ci się przepis na ciasto...
Odsłon: 169
Składniki
Dzień wcześniej: Szynkę wieprzową płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy ręczniczkami papierowymi. Kroimy w kostkę około 3 cm x 3 cm. Dodajemy 1 łyżeczkę soli, czosnku granulowanego i pół łyżeczki pieprzu czarnego, dokładnie kilka minut wyrabiamy, przykrywamy i wstawiamy na 24 godziny do lodówki.
W dniu przygotowania dania: Na rozgrzanej patelni z 5 łyżkami oleju smażymy mięso. Po kilkuminutowym smażeniu mięsa dodajemy startą na wiórki marchew i dusimy na wolnym ogniu do miękkości mięsa (co jakiś czas mieszamy). Gdy mięso jest miękkie musimy na większym ogniu podrumienić mięso, smażąc bez przykrycia.
W między czasie w garnku przygotowujemy bulion. W 0,5 litra wody gotujemy domową pastę rosołową, suszoną włoszczyznę, suszony lubczyk.
Gdy bulion zagotuje się wkładamy do niego uduszone, podrumienione mięso z marchwią, pokrojoną paprykę czerwoną. Dodajemy również makaron i pozostałą wodę 0,5 litra. Dusimy na wolnym ogniu do miękkości makaronu i warzyw, w razie potrzeby doprawiamy pieprzem ziołowym do smaku. W między czasie na pozostałym oleju po smażeniu mięsa, dusimy pokrojone w piórka cebule. Gdy cebula zrobi się miękka dodajemy do garnka z duszącymi się składnikami.
Mieszamy co chwila i pilnujemy żeby nic się do dna garnka nie przykleiło. Gdy makaron zrobi się miękki dodajemy pokrojony ser mozzarella i wiórki, mieszamy do rozpuszczenia się sera i zakańczamy gotowanie.
Wkładamy na talerze i rozkoszujemy się przepysznym smakiem oraz kleistym serem mozzarella :) Smacznego!!!