Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszne danie, którego smaku nie da się opisać :)
Mega czekoladowe ciasto z chrupiącą, pistacjową warstwą w dubajskim stylu. Ca...
Odsłon: 341
Czas na świąteczne wędzenie.
Odsłon: 128
Bardzo rzadko piekę serniki, bo to niepraktyczne ciasto dla dwuosobowej rodzi...
Odsłon: 64
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 183
Mega czekoladowe ciasto z chrupiącą, pistacjową warstwą w dubajskim stylu. Ca...
Odsłon: 341
Czas na świąteczne wędzenie.
Odsłon: 128
Bardzo rzadko piekę serniki, bo to niepraktyczne ciasto dla dwuosobowej rodzi...
Odsłon: 64
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 183
Składniki
Dzień wcześniej: Szynkę wieprzową płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy ręczniczkami papierowymi. Kroimy w kostkę około 3 cm x 3 cm. Dodajemy 1 łyżeczkę soli, czosnku granulowanego i pół łyżeczki pieprzu czarnego, dokładnie kilka minut wyrabiamy, przykrywamy i wstawiamy na 24 godziny do lodówki.
W dniu przygotowania dania: Na rozgrzanej patelni z 5 łyżkami oleju smażymy mięso. Po kilkuminutowym smażeniu mięsa dodajemy startą na wiórki marchew i dusimy na wolnym ogniu do miękkości mięsa (co jakiś czas mieszamy). Gdy mięso jest miękkie musimy na większym ogniu podrumienić mięso, smażąc bez przykrycia.
W między czasie w garnku przygotowujemy bulion. W 0,5 litra wody gotujemy domową pastę rosołową, suszoną włoszczyznę, suszony lubczyk.
Gdy bulion zagotuje się wkładamy do niego uduszone, podrumienione mięso z marchwią, pokrojoną paprykę czerwoną. Dodajemy również makaron i pozostałą wodę 0,5 litra. Dusimy na wolnym ogniu do miękkości makaronu i warzyw, w razie potrzeby doprawiamy pieprzem ziołowym do smaku. W między czasie na pozostałym oleju po smażeniu mięsa, dusimy pokrojone w piórka cebule. Gdy cebula zrobi się miękka dodajemy do garnka z duszącymi się składnikami.
Mieszamy co chwila i pilnujemy żeby nic się do dna garnka nie przykleiło. Gdy makaron zrobi się miękki dodajemy pokrojony ser mozzarella i wiórki, mieszamy do rozpuszczenia się sera i zakańczamy gotowanie.
Wkładamy na talerze i rozkoszujemy się przepysznym smakiem oraz kleistym serem mozzarella :) Smacznego!!!