Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Makaron penne z sosem z mięsa wieprzowego i papryk.
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 5032
Briam – grecka zapiekanka – to wspaniałe danie kuchni śródziemnomorskiej, któ...
Odsłon: 5863
Wczoraj był sos spaghetti z cukinii, a dziś w podobnym klimacie, również sos...
Odsłon: 18973
Subtelne w smaku i zachwycające oko. Oto przepis na kotleciki ryżowo-marchewk...
Odsłon: 7340
Przepis dnia
Pieczarkowce to kotlety ziemniaczane z aromatycznym farszem grzybowym z dodat...
Odsłon: 30985
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 5032
Briam – grecka zapiekanka – to wspaniałe danie kuchni śródziemnomorskiej, któ...
Odsłon: 5863
Wczoraj był sos spaghetti z cukinii, a dziś w podobnym klimacie, również sos...
Odsłon: 18973
Subtelne w smaku i zachwycające oko. Oto przepis na kotleciki ryżowo-marchewk...
Odsłon: 7340
Przepis dnia
Pieczarkowce to kotlety ziemniaczane z aromatycznym farszem grzybowym z dodat...
Odsłon: 30985
Składniki
Dzień wcześniej: Szynkę wieprzową płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy ręczniczkami papierowymi. Kroimy w kostkę około 3 cm x 3 cm. Dodajemy 1 łyżeczkę soli, czosnku granulowanego i pół łyżeczki pieprzu czarnego, dokładnie kilka minut wyrabiamy, przykrywamy i wstawiamy na 24 godziny do lodówki. W dniu przygotowania dania: UWAGA!!! Musimy uważać z soleniem, ja dania nie soliłem, gdyż w mięsie była wystarczająca ilość soli. Na rozgrzanej patelni z tłuszczem smażymy mięso. Dusimy na wolnym ogniu do miękkości mięsa (co jakiś czas mieszamy). Gdy mięso jest miękkie musimy na większym ogniu podrumienić mięso, smażąc bez przykrycia. W między czasie w garnku przygotowujemy bulion. W 0,5 litra wody gotujemy domową kostkę rosołową, suszoną włoszczyznę, suszony lubczyk. Gdy bulion zagotuje się wkładamy do niego uduszone, podrumienione mięso z marchwią, pokrojoną paprykę czerwoną. Dodajemy również makaron i pozostałą wodę 0,5 litra. Dusimy na wolnym ogniu do miękkości makaronu i warzyw, w razie potrzeby doprawiamy pieprzem ziołowym do smaku. W między czasie na pozostałym oleju po smażeniu mięsa dusimy pokrojone w piórka cebule. Gdy cebula zrobi się miękka dodajemy do garnka z duszącymi się składnikami. Mieszamy co chwila i pilnujemy żeby nic się do dna garnka nie przykleiło. Gdy makaron zrobi się miękki dodajemy pokrojony ser mozzarella i wiórki, mieszamy do rozpuszczenia się sera i zakańczamy gotowanie. Wkładamy na talerze i rozkoszujemy się przepysznym smakiem oraz kleistym serem mozzarella :) Smacznego!!!