Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Trufle to bardzo specyficzne grzyby. Rosną tylko w dębowych lasach strefy śródziemnomorskiej. Głównie na Istrii w Chorwacji, w Piemoncie we Włoszech i w Prowansji we Francji. Cena najlepszych sięga kilku tysięcy euro za kilogram. Szuka się ich (bo rosną pod ziemią) za pomocą tresowanych psów i świń. Ich główną cechą jest bardzo specyficzny smak i zapach. Dziś przywieziona z Chorwacji pasta truflowa.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10685
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 912
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9122
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10685
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 912
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9122
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Składniki
Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzej oliwę i wylej na nią śmietankę. Podsmaż chwilę i dodaj pastę truflową w ilości ok. 1 łyżeczki na osobę. Smaż, aż sos zgęstnieje. Odcedzony makaron wrzuć do sosu i na bardzo małym ogniu wymieszaj dokładnie z sosem. Podawaj z białym winem.
To oryginalna istryjska pasta z trufli i pieczarek w oliwie.