Do góry

Dania główne Przepis na:

Makaron penne z truflami

Makaron penne z truflami

Autor:

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 4652

Dodano:

Odsłon: 1733

Trufle to bardzo specyficzne grzyby. Rosną tylko w dębowych lasach strefy śródziemnomorskiej. Głównie na Istrii w Chorwacji, w Piemoncie we Włoszech i w Prowansji we Francji. Cena najlepszych sięga kilku tysięcy euro za kilogram. Szuka się ich (bo rosną pod ziemią) za pomocą tresowanych psów i świń. Ich główną cechą jest bardzo specyficzny smak i zapach. Dziś przywieziona z Chorwacji pasta truflowa.

Składniki

  • makaron - u mnie penne - ok. 10 dag na osobę
  • śmietanka słodka 18% - 250 ml
  • łyżeczka oliwy
  • pasta truflowa - ok. 1 łyżeczka na osobę
3-4 os. 15 min łatwe drogie
Reklama
Reklama
Makaron penne z truflami

Przygotowanie

  1. Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie.

    Na patelni rozgrzej oliwę i wylej na nią śmietankę. Podsmaż chwilę i dodaj pastę truflową w ilości ok. 1 łyżeczki na osobę.
    Smaż, aż sos zgęstnieje.
    Odcedzony makaron wrzuć do sosu i na bardzo małym ogniu wymieszaj dokładnie z sosem.
    Podawaj z białym winem.

  2. To oryginalna istryjska pasta z trufli i pieczarek w oliwie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kobra222 04 września 2013 Komuś się sos zważył,co wcale nie dziwi.18% śmietanka nie nadaje się do takich sosów.Pasta truflowa ma tyle wspólnego z truflami,co pasta krabowa z krabami,czyli....:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń