Do góry

Dania główne Przepis na:

Makaron tagiatelle z kurkami chorizo

Makaron tagiatelle z kurkami chorizo

Autor:

Przepisów i artykułów: 932 Ocena: 17575

Dodano:

Odsłon: 208

Polaczenie polskich kurek z hiszpańskim chorizo i pomidorkami, wzbogacone włoskim parmezanem. Kolaż udany.

Składniki

  • 250 g makaronu tagliatelle
  • 100 g chorizo
  • 1 młoda cebula
  • 2 łyżki masła
  • 200 g kurek
  • 50 ml białego wina (opcjonalnie)
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżka oliwy extra vergine
  • tarty parmezan
  • sól
  • czarny pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Makaron tagiatelle z kurkami chorizo

Przygotowanie

  1. Zagotowałem wodę na makaron w dużym garnku.
    W międzyczasie przygotowałem składniki: kurki umyłem, chorizo obrałem ze skórki i pokroiłem na plasterki, pomidorki przekroiłem na połówki, cebulę pokroiłem w kosteczkę.
    Wrzuciłem makaron do zagotowanej wody, posoliłem i gotowałem, aż był al dente.
    Na dużą patelnię wrzuciłem chorizo i cebulę. Dodać masło i smażyłem przez ok. 3 minuty co chwilę mieszając.
    Dodałem kurki, większe pokrojone i na większym ogniu smażyłem przez kolejne 3 minuty, pod koniec wlałem wino.
    Dodałem pomidorki i dalej smażyć przez ok. 2 minuty, w międzyczasie doprawiłem świeżo zmielonym pieprzem oraz solą. Dodałem też oliwę.
    Na patelnię z cebulą, chorizo i kurkami dodałem makaron i potrząsając patelnią wymieszałem składniki. Podawałem posypując tartym parmezanem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń