Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 993 Ocena: 27452
Dodano: 19.05.2016
Odsłon: 14400
1-2 os. | 30 min | łatwe | przystępne |
Filet z łososia pozbawiamy skóry i układamy na sitku do gotowania na parze (lub w specjalnym naczyniu) i parujemy go około 12 - 15 minut.
Pokrojoną cebulkę rumienimy delikatnie na maśle, a następnie dodajemy pokrojony drobno czosnek oraz imbir i chwilę razem przesmażamy.
Ugotowanego na parze łososia miksujemy wraz ze śmietaną i sokiem z cytryny na jednolitą i gładką masę. Do powstałego kremu dodajemy cukier brzozowy, pieprz, sól do smaku oraz podsmażone na maśle warzywa i zagotowujemy. Gotowy mus mieszamy z ugotowanym makaronem oraz posiekaną natką pietruszki i gotowe!
Moja wersja sosu jest dość gęsta i treściwa. Jeśli wolimy rzadsze sosy, to dodajmy do niego kilka łyżek bulionu.
Przygotowanie dania zajęło mi zaledwie 25 minut, tuż po powrocie z pracy. Całość była sycąca, smaczna i pobudziła do działania na dalszą część dnia :D
Życzę smacznego! :)
Na skróty
Komentarze do przepisu (10)

Docherro 19 maja 2016Zgłoś do usunięcia
Świetny pomysł,musi być bardzo smaczny:) Odpowiedzi: 1 ▼4 Kto głosował? | Odpowiedz

ciacho50 19 maja 2016Zgłoś do usunięcia
Bardzo lubię makarony. Ekstra pomysł Kasiu :) Odpowiedzi: 1 ▼4 Kto głosował? | Odpowiedz

GREGORHSPEED 19 maja 2016Zgłoś do usunięcia
Ależ pyszny! :P <3 Tak, wiem (do tolady), nie robiłem, ale gotuję, więc wiem, jak poszczególne składniki smakują. Odpowiedzi: 3 ▼3 Kto głosował? | Odpowiedz

pelen_brzuszek 19 maja 2016Zgłoś do usunięcia
Świetne :) Odpowiedzi: 1 ▼2 Kto głosował? | Odpowiedz