Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny wytrawny sos do makaronu, pomidorowy z bakłażanem i oliwkami. Super pomysł na szybki obiad.
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 173
Najprostsze na świecie babeczki kakaowe. Mimo iż są proste i szybkie w przygo...
Odsłon: 1336
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 173
Najprostsze na świecie babeczki kakaowe. Mimo iż są proste i szybkie w przygo...
Odsłon: 1336
Składniki
Bakłażana pokroić w grube plastry, posolić z obu stron i odstawić na 20 minut, następnie wytrzeć ręcznikiem papierowym, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy, wrzucić bakłażana, wymieszać i smażyć przez ok 10-15 minut aż się podsmaży z kazdej strony, w połowie posolić, zdjąć za pomocą łyzki z patelni.
Cebule pokroić w kosteczkę, czosnek posiekać, na patelni rozgrzać pozostałą oliwę, dodać cebulę, smażyć 5 minut, dorzucić czosnek a po minucie dodać passatę i 1/2 szklanki wody. Dorowadzić do wrzenia, przełożyć bakłażany, gotować 5 minut.
Na koniec dodać posiekane oliwki, porwaną bazylie, doprawić solą, pieprzem, cukrem i dodac ocet balsamiczny, gotować jeszcze 1 minute. Podawać z makarone posypane parmezanem