Do góry

Dania główne Przepis na:

Makaron w sosie pomidorowym z bakłażanem i oliwkami

Makaron w sosie pomidorowym z bakłażanem i oliwkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 332 Ocena: 3864

Dodano:

Odsłon: 281

Pyszny wytrawny sos do makaronu, pomidorowy z bakłażanem i oliwkami. Super pomysł na szybki obiad.

Składniki

  • 1 bakłażan
  • 5 łyżek oliwy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 1/2 szklanki posiekanych zielonych oliwek
  • garść liści bazylii
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól, pieprz do smaku
  • do podania: makaron, parmezan
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Makaron w sosie pomidorowym z bakłażanem i oliwkami

Przygotowanie

  1. Bakłażana pokroić w grube plastry, posolić z obu stron i odstawić na 20 minut, następnie wytrzeć ręcznikiem papierowym, pokroić w kostkę.
    Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy, wrzucić bakłażana, wymieszać i smażyć przez ok 10-15 minut aż się podsmaży z kazdej strony, w połowie posolić, zdjąć za pomocą łyzki z patelni.

  2. Cebule pokroić w kosteczkę, czosnek posiekać, na patelni rozgrzać pozostałą oliwę, dodać cebulę, smażyć 5 minut, dorzucić czosnek a po minucie dodać passatę i 1/2 szklanki wody. Dorowadzić do wrzenia, przełożyć bakłażany, gotować 5 minut.

  3. Na koniec dodać posiekane oliwki, porwaną bazylie, doprawić solą, pieprzem, cukrem i dodac ocet balsamiczny, gotować jeszcze 1 minute.
    Podawać z makarone posypane parmezanem

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń