Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Włoska pasta to niezawodne danie na każdą okazję. Może stać się wykwintnym poczęstunkiem dla gości, a jednocześnie sprawdza się w codziennych sytuacjach, kiedy chcemy szybko przyrządzić smaczny, wartościowy posiłek. Właśnie taki jest makaron z bakłażanem i pomidorami. Według poniższego przepisu przygotujesz obiad dla 3-4 osób.
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19848
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 483
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 492
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6899
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242932
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19848
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 483
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 492
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6899
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242932
Składniki
Umyj bakłażana i przekrój go wzdłuż na 4 części, a następnie pokrój na plasterki (niezbyt cienkie). Umieść je w durszlaku i posyp solą (najlepiej gruboziarnistą). Pozostaw na około 20 minut. Po tym czasie usuń nadmiar soli i odcedź bakłażan z nadmiaru soku. Osusz ręcznikiem papierowym.
Sparz pomidory i obierz ze skórek. Pokrój na dość duże kawałki, usuwając gniazda nasienne (wykorzystaj je do innego celu).
Rozgrzej na patelni trochę oliwy i krótko podsmaż na niej drobno posiekany czosnek.
Dołóż na patelnię bakłażan i wysmaż do miękkości.
Dołóż na patelnię pomidory. Smaż, aż zmiękną (nie mogą się jednak zupełnie rozpadać), w trakcie dodając posiekane listki bazylii, a na koniec passatę pomidorową wymieszaną z oregano.
W między czasie ugotuj makaron al dente w osolonej wodzie. Odcedź.
Dołóż makaron na patelnię. Wymieszaj z resztą składników. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Przełóż danie na talerze lub do miseczek. Przed podaniem oprósz parmezanem startym na drobnych oczkach tarki. Możesz też udekorować makaron świeżymi listkami bazylii.