Do góry

Dania główne Przepis na:

Makaron z bazylią

Makaron z bazylią

Autor:

Przepisów i artykułów: 521 Ocena: 4436

Dodano:

Odsłon: 1

Przepis wart wypróbowania: "Makaron z bazylią"

Składniki

  • 400 g makaronu tagliatelle
  • sól
  • 300 g pieczarek
  • 1 mała cebula
  • 50 g wędzonego chudego boczku
  • łyżka oleju
  • pieprz
  • 1 łyżeczka mąki
  • 50 g mrożonego groszku
  • 200 g śmietany
  • 3/8 l bulionu warzywnego (z kostki)
  • 1 pęczek bazylii
  • 50 g sera typu parmezan
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Makaron z bazylią

Przygotowanie

  1. Ugotuj makaron w osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu. Pieczarki dokładnie oczyść. Duże potnij. Cebulę obierz i drobno posiekaj.

  2. Boczek pokrój w drobną kostkę. Rozgrzej olej na patelni. Wrzuć pieczarki i smaż 2-3 minuty. Dodaj boczek i cebulę, smaż, aż boczek będzie chrupiący. Dopraw solą i pieprzem.

  3. Wrzuć groszek (nie musisz go rozmrażać). Wlej śmietanę  i bulion. Doprowadź do wrzenia. Posyp mąką i stale mieszając gotuj jeszcze 2-3 minuty.

  4. Bazylię umyj, osusz i oderwij listki. Kilka zostaw do dekoracji, a resztę drobno posiekaj. Dodaj do sosu, wymieszaj i przypraw do smaku. Wymieszaj makaron z sosem. Podawaj ze startym parmezanem i listkami bazylii.

  5. Czas przygotowania: 35 minut 620 kcal/1 porcja

    Źródło: Tele Tydzień

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń