Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ser z niebieską pleśnią + makaron świderki (pełnoziarnisty!) + kurczak + brokuły = raj dla podniebienia! :)
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5357
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 228
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 826
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 941
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 154
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5357
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 228
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 826
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 941
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 154
Składniki
Brokuła ugotować w całości al dente, najlepiej na parze lub w lekko osolonej wodzie. Podzielić na różyczki. Korzeń zetrzeć na tarce o małych oczkach (nic się nie może zmarnować!). ;)
Makaron ugotować al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzić.
Czas przygotować sos serowy - cebulę należy pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, cebulą oraz startym korzeniem brokuła. Podsmażać kilka minut, w razie potrzeby podlewając mlekiem/wodą. W wersji mięsnej dodać kurczaka pokrojonego w kostkę i obsmażać kilka minut.
Wlać mleko, pokrojony w kostkę ser i makaron, cały czas mieszając zawartość patelni. Trzymać na średnim ogniu przez kilka minut (do roztopienia sera).
Makaron wymieszać z jogurtem i różyczkami brokuła. Doprawić wg uznania.
Gotowe danie można już nakładać na talerze. Moja propozycja podania to dodatek posiekanej natki pietruszki i podprażonych płatków migdałowych :)