Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Makaron z cukinią i kurczakiem to kwintesencja szybkiego, letniego obiadu. Soczysty kurczak w korzennej marynacie, delikatna, starta cukinia i aromatyczny sos maślano-czosnkowy to idealne połączenie, które dopełnia makaron świderki. Całość otulona jest świeżą rukolą, parmezanem i orzechami. Taki obiad przygotujesz w mgnieniu oka i zachwycisz wszystkich domowników.
Makaron z cukinią i kurczakiem to idealny pomysł na zdrowy, szybki i letni obiad. Jest prosty w wykonaniu i wykorzystuje sezonowe warzywa, które latem są najbardziej soczyste. Marynata do kurczaka nadaje potrawie głębię smaku, a dodatek świeżej rukoli i orzechów włoskich sprawia, że jest to danie atrakcyjne wizualnie i charakteryzuje się lekko chrupiącą strukturą. Pierś z kurczaka jest doskonałym źródłem chudego białka, a cukinia, rukola i pietruszka dostarczają witamin, minerałów i błonnika. Jest to danie umiarkowanie tłuste, którego kaloryczność można zmniejszyć, modyfikując ilość masła i parmezanu. Nie zabieraj jednak orzechów włoskich, które dostarczają nienasyconych kwasów tłuszczowych omega. Jeśli szukasz lekkich przepisów, sprawdź też makaron z kurczakiem i brokułami.
Wodnistość sosu to częsty problem przy użyciu cukinii jako głównego składnika. Aby zminimalizować puszczanie wody przez warzywo, możesz zetrzeć cukinię na tarce i posolić ją, a następnie odstawić na 15 minut i mocno odcisnąć z nadmiaru wody przed smażeniem. Dodatkowo cukinię kładź na bardzo wysokim ogniu i nie przykrywaj patelni, pozwalając, aby woda szybko odparowała. Z drugiej strony, jeśli sos jest zbyt gęsty i suchy, możesz dolać do niego pół chochelki wody z gotowania makaronu, która pomoże zemulgować tłuszcz i stworzyć kremowy dodatek do obiadu.
Marynowanie kurczaka przez co najmniej pół godziny pozwala przyprawom i oliwie przeniknąć do mięsa, czyniąc je bardziej aromatycznym i soczystym. Możesz ten czas wydłużyć. Jeśli nie masz czasu na długotrwałe marynowanie, dodaj przyprawy bezpośrednio na patelnię podczas smażenia mięsa, choć kurczak będzie wówczas mniej intensywny. Pierś z kurczaka pokrój w drobną kostkę i poddawaj bardzo krótkiej obróbce cieplnej - kilka minut w zupełności wystarczy. Ważne też, by filet nie był smażony na zbyt małej ilości tłuszczu.
Gotowanie al dente oznacza, że makaron jest miękki z zewnątrz, ale stawia delikatny opór w środku. Zazwyczaj konieczne jest gotowanie o 1-2 minuty krócej niż zalecany czas na opakowaniu. Makaron musi być ugotowany w ten sposób, ponieważ będzie jeszcze duszony i podgrzewany na patelni z sosem. Jeśli już na początku będzie miękki, to po wymieszaniu z resztą składników, rozgotuje się i stanie się kleisty.
Gorycz rukoli może być wynikiem zbyt długiego duszenia lub jej przeciągnięcia. Liście należy dusić tylko przez pół minuty lub dodać ją i natychmiast wyłączyć palnik, mieszając ją z gorącym makaronem i przykrywając patelnię. Ma się tylko sparzyć, a nie ugotować. Uważaj również na cebulę, która nadmiernie przypalona także może spowodować, że całość będzie nieznośnie gorzka. Smaż ją tylko do zeszklenia, a jeśli jest dla ciebie zbyt mocna, zamień ją na szalotkę.
Podprażone orzechy włoskie dodają chrupkości i kontrastu do kremowej konsystencji makaronu i miękkiej cukinii. Wzbogacają też danie o zdrowe tłuszcze omega, ale jeśli bardzo ich nie lubisz, możesz je zastąpić prażonymi pestkami dyni lub słonecznika. Parmezan również nie jest obowiązkowym składnikiem, ale bardzo zalecanym dla zwiększenia aromatu. By dodatki lepiej przywarły do makaronu z cukinią i kurczakiem, posypuj danie już na talerzu.
Danie najlepiej smakuje na ciepło, zaraz po przygotowaniu, kiedy rukola i parmezan są świeże. Jeśli chcesz je przyrządzić na dzień następny, przygotuj sos z kurczakiem i cukinią wcześniej i schowaj go do lodówki. Makaron ugotuj bezpośrednio przed podaniem i połącz z sosem oraz rukolą.
Pyszne i puszyste ciasto ze śliwkami
Odsłon: 427
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 3156
Kto lubi a kto nienawidzi? z doświadczenia wiem że dla większości jest to zmo...
Odsłon: 199
Pyszne i puszyste ciasto ze śliwkami
Odsłon: 427
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 3156
Kto lubi a kto nienawidzi? z doświadczenia wiem że dla większości jest to zmo...
Odsłon: 199
Składniki
Przygotuj marynatę do kurczaka. Wszystkie składniki wymieszaj w osobnej miseczce do uzyskania jednolitej konsystencji.
Kurczaka umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój go w niewielką kostkę i zalej marynatą. Dobrze wymieszaj i wstaw do lodówki na ok. pół godziny.
Makaron ugotuj al dente według przepisu na opakowaniu. Cukinię umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Czosnek i cebulę drobno posiekaj.
Na patelni rozgrzej ok. 30 g masła. Dodaj cebulę i czosnek i smaż je razem do zeszklenia. Dołóż cukinię i smaż przez ok. 5 minut do miękkości warzywa.
Na patelnię dołóż pokrojonego i zamarynowanego kurczaka i posiekaną natkę pietruszki. Smaż przez ok. 4 minuty, aż kurczak się ładnie zrumieni.
Dodaj pozostałe masło i ugotowany makaron. Wszystko razem wymieszaj do połączenia składników. Rukolę umyj i osusz. Dołóż do całości i patelnię przykryj pokrywką. Duś całość przez ok. pół minuty – tylko tyle, by liście się sparzyły. Dopraw danie solą i pieprzem.
Makaron z cukinią i kurczakiem podawaj na ciepło, posypane uprażonymi orzechami włoskimi i płatkami parmezanu.