Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Makaron z cukinią i kurczakiem to szybki i prosty pomysł na letni i zdrowy obiad. Wystarczy kilka ulubionych składników i paczka makaronu – nie trzeba obierać ziemniaków, długo marynować mięsa czy obrabiać warzywa. Wszystko robi się praktycznie samo.
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 119
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 119
Składniki
Przygotuj marynatę do kurczaka. Wszystkie składniki wymieszaj w osobnej miseczce do uzyskania jednolitej konsystencji.
Kurczaka umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój go w niewielką kostkę i zalej marynatą. Dobrze wymieszaj i wstaw do lodówki na ok. pół godziny.
Makaron ugotuj al dente według przepisu na opakowaniu. Cukinię umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Czosnek i cebulę drobno posiekaj.
Na patelni rozgrzej ok. 30 g masła. Dodaj cebulę i czosnek i smaż je razem do zeszklenia. Dołóż cukinię i smaż przez ok. 5 minut do miękkości warzywa.
Na patelnię dołóż pokrojonego i zamarynowanego kurczaka i posiekaną natkę pietruszki. Smaż przez ok. 4 minuty, aż kurczak się ładnie zrumieni.
Dodaj pozostałe masło i ugotowany makaron. Wszystko razem wymieszaj do połączenia składników. Rukolę umyj i osusz. Dołóż do całości i patelnię przykryj pokrywką. Duś całość przez ok. pół minuty – tylko tyle, by liście się sparzyły. Dopraw danie solą i pieprzem.
Makaron z cukinią i kurczakiem podawaj na ciepło, posypane uprażonymi orzechami włoskimi i płatkami parmezanu.