Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Makaron z kurczakiem i brokułami to pomysł na szybkie i proste danie dla całej rodziny. Stanie się prawdziwym przysmakiem dla miłośników serowych smaków i zapiekanek makaronowych z mięsem mielonym. Jest to też w pełni zbilansowany posiłek, zawierający odpowiednią ilość warzyw, białka i węglowodanów. Syci na długo, świetnie się przechowuje w lodówce i może być bez problemów transportowany w lunchboxie do pracy czy szkoły.
To danie jest niezwykle proste i zawiera jedynie kilka podstawowych składników, nawiązując oczywiście do kuchni włoskiej, gdzie minimalizm jest stawiany na pierwszym miejscu. Odpowiednio ugotowany makaron, trochę piersi kurczaka i dobrej jakości ser to niemal wszystko, co potrzebujesz, by zachwycić obiadem swoją rodzinę. Całość wymaga zaledwie kilku podstawowych technik kulinarnych, ale też najwyższej klasy składników, dlatego nie oszczędzaj na produktach.
Do tego dania możesz użyć niemal dowolnego makaronu, choć najlepiej sprawdzi się makaron penne czy rigatoni. Ich kształt pozwala najlepiej wykorzystać aromatyczny sos śmietanowo-serowy. Z powodzeniem jednak mogą być to także świderki, kolanka czy makaron spaghetti. Najważniejsze jest jego odpowiednie ugotowanie - makaron gotujemy al dente. Po odlaniu wody nie można przelewać go wodą, a od razu przenieść do gotowego już sosu. Wymaga to zachowania odpowiedniej kolejności wszystkich czynności - sos, brokuły i makaron należy zacząć przygotowywać niemal w tym samym momencie.
Z racji bardzo wyrazistego i aromatycznego sosu serowego, najlepiej sprawdzą się w tym daniu delikatne warzywa, które nie mają dominującego smaku. Oczywistym wyborem są tu różyczki brokuła, ale także:
Polecam ugotować brokuły czy każde inne warzywo także al dente - powinno zachować swoją chrupkość. Dlatego też dodawaj je do sosu niemal na samym końcu.
Kawałki mięsa powinny mieć wielkość jednego kęsa, dzięki czemu bardzo szybko się ono usmaży. Pokrojone mięso kurczaka delikatnie dopraw do smaku solą, pieprzem i ulubionymi ziołami. Świetnie sprawdzi się tu oregano, ale także czosnek czy gotowa już przyprawa do kurczaka. Bardzo ważnym krokiem, którego nie można pominąć, jest wcześniejsze podsmażenie mięsa, dzięki czemu jego struktura się zamknie, a wszystkie soki pozostaną wewnątrz, czyniąc je soczystym i wilgotnym.
Gotowe danie najlepiej jest posypać tartym parmezanem lub grana padano, ale z powodzeniem możesz też wypróbować inne smaki. Najważniejsze, by należał do gatunku twardych i dojrzewających. Możesz więc skosztować również gruyere, cheddar czy pecorino. Pamiętaj, że każdy z nich ma inny, bardzo wyrazisty aromat, który nada charakteru całemu daniu.
Osoby szczególnie dbające o linię czy dostarczanie zrównoważonych proporcji składników odżywczych z pewnością ucieszą się wiadomością, że możesz w tym daniu wykorzystać makaron pełnoziarnisty, który dostarcza znacznie więcej błonnika. Z kolei filet kurczaka możesz podsmażyć bez użycia tłuszczu lub airfryerze, dzięki czemu będzie znacznie zdrowszy. Śmietankę z kolei można zamienić na jogurt naturalny czy nawet mascarpone, jednak pamiętaj, że zmienią one dość znacząco smak końcowej potrawy.
Do połączenia wszystkich składników dobrze sprawdzi się garnek po gotowaniu makaronu, ale także patelnia z sosem, o ile jest odpowiednio duża. W pierwszej kolejności dodaj podsmażonego kurczaka i makaron, gdyż one lepiej zniosą dodatkowe kilkanaście sekund w wysokiej temperaturze. Na samym końcu, kiedy mięso się lekko zagrzeje, dołóż ugotowane brokuły. Całość krótko, ale starannie wymieszaj i natychmiast podawaj.
Tak przygotowany makaron z kurczakiem i brokułami z pewnością będzie bardzo często gościł na twoim stole. Prostota przyrządzenia i krótka lista zakupów sprawią, że będzie to ulubione danie zarówno domowego szefa kuchni, jak i wszystkich ucztujących.
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19909
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 497
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 540
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6954
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1243692
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19909
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 497
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 540
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6954
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1243692
Składniki
Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
Filety z kurczaka opłucz, pokój w kostkę. Oprósz solą, pieprzem i oregano. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju. Kurczaka podsmaż przez około 7 minut.
Brokuły podziel na różyczki. W garnku nastaw 3 l wody, dodaj pół łyżeczki soli. Brokuły gotuj przez około 3-4 minuty. Ugotowane odcedź i przelej zimną wodą (dzięki temu zachowają piękny, zielony kolor).
Do rondelka wlej śmietankę, dodaj mąkę. Składniki dokładnie wymieszaj, żeby pozbyć się wszystkich grudek. Następnie dodaj starty ser i przyprawy. Sos podgrzewaj przez około 4 minuty do zgęstnienia.
Ugotowany makaron przełóż do pustego garnka, w którym się gotował. Dodaj podsmażonego kurczaka. Składniki zalej sosem. Całość wymieszaj. Na koniec dodaj brokuły.
Gorący makaron z kurczakiem i brokułami nakładaj na talerze. Z podanego przepisu powinniście otrzymać około czterech porcji.