Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Makaron z cukinią i szałwią to jest jedno z najulubieńszych letnich dań mojego męża. Przygotowuje je już od wielu lat w sezonie cukiniowym, więc wykonanie doprowadził do perfekcji. Bo w naszym domu to J. gotuje obiad, gdy makaron, cukinia i szałwia lub inne zielone, aromatyczne ziółko stanowią podstawę posiłku. Wszyscy domownicy lubią kuchnię włoską, a ten makaron to jest po prostu mistrzostwo świata! Danie proste, szybkie i łatwe do przygotowania, jak niemal wszystkie “włoszczyzny”. Idealne ciepłe danie na gorący dzień lata.
Schab faszerowany to już w pewnym sensie tradycyjne mięsko na świątecznym sto...
Odsłon: 113
Dzisiaj moje ulubione gołąbki które przygotowuję na święta. Są to gołąbki z g...
Odsłon: 540
Pyszne ciasto marchewkowe z bitą śmietaną i płatkami migdałowymi. Proste w pr...
Odsłon: 1466
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu w wersji świą...
Odsłon: 38
Schab faszerowany to już w pewnym sensie tradycyjne mięsko na świątecznym sto...
Odsłon: 113
Dzisiaj moje ulubione gołąbki które przygotowuję na święta. Są to gołąbki z g...
Odsłon: 540
Pyszne ciasto marchewkowe z bitą śmietaną i płatkami migdałowymi. Proste w pr...
Odsłon: 1466
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu w wersji świą...
Odsłon: 38
Składniki
Makaron gotuj al dente według opisu na opakowaniu, a w międzyczasie przygotuj pozostałe składniki dania.
Na dużej patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej na biało posiekaną cebulę. Pod koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i uważaj, żeby się nie przyrumienił, bo będzie gorzki.
Cukinie umyj, odetnij końce i pokrój w niewielką kostkę. Połowę cukinii dodaj do cebuli i podsmażaj na dużym ogniu, by porządnie zmiękła. Warto przykryć patelnię pokrywką, bo to przyspieszy proces duszenia warzyw.
Pod koniec dodaj resztę cukinii, która będzie tylko krótko smażona i pozostanie lekko chrupka. Dodaj też pieprz i sól do smaku.
Listki szałwii pokrój w cienkie paski i dorzuć do cukinii, która “dochodzi” na patelni.
Wymieszaj dokładnie i podgrzewaj jeszcze przez moment.
Po krótkiej chwili dodaj śmietankę, wymieszaj i gotuj przez minutkę lub dwie, aby sos nieco się zagęścił.
Dodaj odcedzony makaron i połowę parmezanu, a resztę sera zostaw do posypania gotowej potrawy na talerzach.
Wymieszaj dokładnie makaron z sosem na patelni i dopiero tak przygotowane danie wykładaj na talerze.
Uwagi końcowe Najważniejsza uwaga to ta, aby wszystkie składniki mieszać na dużej patelni. W trakcie tej czynności ugotowany al dente makaron jeszcze odrobinę się dogotuje, a przy okazji wchłonie wszystkie smaki z patelni. Nigdy, przenigdy nie wykładaj ugotowanego makaronu na talerz, aby później polać go kleksem sosu. To jest absolutnie, zupełnie i całkowicie nie po włosku! I takie coś nie może dobrze smakować, więc nie warto tracić czasu na takie gotowanie.
Wymieszany i dosmaczony na patelni makaron z cukinią i szałwią wykładaj na 2 lub 3 talerze, sprawiedliwie rozdzielając sos pozostały na dnie patelni. Na koniec każdą porcję posyp resztą parmezanu i podawaj.
To danie jest naprawdę pyszne, a najlepiej smakuje z dużą porcją sałaty i lampką białego wina. Smacznego!