Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Danie, które pierwotnie zaserwowano mi kiedyś w Umbrii, czyli sercu Italii. Skąd tam krewetki? Nie dochodziłem, tylko zajadałem trzęsąc uszami. Pozwoliłem sobie na lekką modyfikację tej potrawy w postaci dodania kremowego sosu szafranowego. Idealna potrawa na lekką kolację. Łatwa i szybka w przygotowaniu, niezbyt droga a robiąca dobre wrażenie. O smaku nie mówiąc.
Produkty wydałem "na kuchnię" i natychmiast nastawiłem wodę na ogniu, bo jest to najdłużej trwająca czynność.
Krewetki (ja kupiłem świeże, ale można też kupić mrożone; mam taką zasadę, że jeśli nie jestem pewien jakości i pochodzenia krewetek to raczej kupuję mrożone niż świeże, warto więc wypytać się sprzedawcy skad są krewetki, kiedy były dostarczone i jak długo leżały "na sprzedaży", nie warto ryzykować) obrałem pozbywając się głów, wnętrzności, pancerzykow a pozostawiając ogonki. "Odrzutów" nie pozbyłem się, lecz wrzuciłem do wody (wraz z gałązką pietruszki) aby uzyskać wywar, na którym potem był ugotowany makaron. Czosnek posiekałem w drobną kosteczkę i wymieszałem z obranymi krewetkami (najpierw je przepłukałem wodą bieżącą i wysuszyłem ręcznikiem papierowym), odrobiną oliwy z oliwek i skropiwszy sokiem z cytryny odstawiłem do lodówki. Cukinię pokroiłem na plastry (grubości ok. 0,5 cm), które przekroiłem na połówki. Natkę pietruszki posiekałem.
Na patelni rozgrzałem oliwę, dodałem cukinię i podsmażałem aż się zmiękła i zaczęła się rumienić (ok. 10 minut). Potem dodałem łyżkę masła, szafran i smażyłem kolejne parę minut. Na koniec tego etapu dodałem szczyptę soli
Zarumienione kawałki cukinii przesunąłem na połowę patelni a na pozostałej jej części rozgrzałem drugą łyżę masła. Wrzuciłem krewetki z czosnkiem obsmażając je po ok. minuty z każdej strony. Nie wolno przesadzić z długością obsmażania, bo krewetki będą za twarde. Jeśli korzysta się z krewetek już gotowanych (czerwonych), smażenie krewetek ograniczamy do pół minuty z każdej strony.
Wrzuciłem posiekaną natkę, po krótkim czasie wlałem wino i dalej podsmażałem (zwiększyłem ogień) mieszając aż wino odparowało. Po paru minutach wlałem śmietankę. Wrzuciłem makaron, który w międzyczasie ugotował się i wlałem łyżkę wazową wody z gotowania makaronu. Mieszając zagotowałem wszystko i zmniejszyłem ogień do minimum mieszając aż sos będzie gęsty.
Uwagi odnośnie gotowania makaronu. Ideałem jest przygotowanie krewetek (zamarynowanie ich w soku cytrynowym, oliwie i czosnku) na kilka godzin przed przygotowaniem potrawy. Jeśli się tego nie da zrobić, trzeba dążyć do tego aby marynowanie trwało jak najdłużej. Im dłużej będą krewetki marynowane (ale nie za długo), tym lepiej przejdą aromatami i tym podatniejsze będą dalszej obróbce. Będzie też więcej czasu na zrobienie wywaru krewetkowego (ze pancerzy, głów i wnętrzności), na którym będziemy potem gotować makaron. Bulion a potem makaron dobrze jest gotować w naczyniu z durszlakiem/sitkiem w środku. Łatwo wyjmuje się wygotowane części krewetki a potem ugotowany makaron. Nigdy odcedzamy makaronu wylewając wodę!!! Makaron wyjmuje się a wodę wykorzystuje do zrobienia sosu. Sam makaron do tej potrawy musi być długi (spaghetti, tagliatelle, linguine, bavette itp - ja wykorzystałem dwukolorowe tagliatelle). Makaron gotuje się al dente, 2-3 minuty krócej niż w przepisie na opowaniu makaronu. Dojdzie w trakcie mieszania z sosem. Makaron gotuję na silnie wrzącej wodzie (wywar krewetkowy robi się na wolnym ogniu), dosypując sól tuż przed włożeniem makaronu do wrzątku.
Dobrze jest podać na stół w naczyniu z podgrzewaczem, tak aby spokojnie i powoli jeść bez obawy, że wystygnie. Rekomendacja odnośnie wina: węgierski Alivarom rocznik 2016 lub inne lekkie, wytrawne białe wino o nucie owocowej. Smacznego!
Jeszcze jedna potrawa z "surowej serii". Szybka, zdrowa i bardzo smaczna. S...
Odsłon: 501
Szybki i smaczny sos z cukinii do makaronu lub do mięsa dla zapracowanych kob...
Odsłon: 983
Uwielbiam takie lekkie, zielone sałatki
Odsłon: 4126
Dzisiaj coś lekkiego ale bardzo smacznego i dającego kolorytu na przyjęciu.
Odsłon: 79
Moje kwiaty w galarecie to nic innego tylko same galaretki, z których przygot...
Odsłon: 91
Pyszny i sycący obiad, który przygotujecie w kilka chwil. Kasza, warzywa, ku...
Odsłon: 137
Wysmażone, chrupiące, z bogatym farszem w środku - naleśniki z pieczarkami i...
Odsłon: 1603
Uwielbiam takie lekkie, zielone sałatki
Odsłon: 4126
Dzisiaj coś lekkiego ale bardzo smacznego i dającego kolorytu na przyjęciu.
Odsłon: 79
Moje kwiaty w galarecie to nic innego tylko same galaretki, z których przygot...
Odsłon: 91
Pyszny i sycący obiad, który przygotujecie w kilka chwil. Kasza, warzywa, ku...
Odsłon: 137
Wysmażone, chrupiące, z bogatym farszem w środku - naleśniki z pieczarkami i...
Odsłon: 1603
Składniki
Produkty wydałem "na kuchnię" i natychmiast nastawiłem wodę na ogniu, bo jest to najdłużej trwająca czynność.
Krewetki (ja kupiłem świeże, ale można też kupić mrożone; mam taką zasadę, że jeśli nie jestem pewien jakości i pochodzenia krewetek to raczej kupuję mrożone niż świeże, warto więc wypytać się sprzedawcy skad są krewetki, kiedy były dostarczone i jak długo leżały "na sprzedaży", nie warto ryzykować) obrałem pozbywając się głów, wnętrzności, pancerzykow a pozostawiając ogonki. "Odrzutów" nie pozbyłem się, lecz wrzuciłem do wody (wraz z gałązką pietruszki) aby uzyskać wywar, na którym potem był ugotowany makaron. Czosnek posiekałem w drobną kosteczkę i wymieszałem z obranymi krewetkami (najpierw je przepłukałem wodą bieżącą i wysuszyłem ręcznikiem papierowym), odrobiną oliwy z oliwek i skropiwszy sokiem z cytryny odstawiłem do lodówki. Cukinię pokroiłem na plastry (grubości ok. 0,5 cm), które przekroiłem na połówki. Natkę pietruszki posiekałem.
Na patelni rozgrzałem oliwę, dodałem cukinię i podsmażałem aż się zmiękła i zaczęła się rumienić (ok. 10 minut). Potem dodałem łyżkę masła, szafran i smażyłem kolejne parę minut. Na koniec tego etapu dodałem szczyptę soli
Zarumienione kawałki cukinii przesunąłem na połowę patelni a na pozostałej jej części rozgrzałem drugą łyżę masła. Wrzuciłem krewetki z czosnkiem obsmażając je po ok. minuty z każdej strony. Nie wolno przesadzić z długością obsmażania, bo krewetki będą za twarde. Jeśli korzysta się z krewetek już gotowanych (czerwonych), smażenie krewetek ograniczamy do pół minuty z każdej strony.
Wrzuciłem posiekaną natkę, po krótkim czasie wlałem wino i dalej podsmażałem (zwiększyłem ogień) mieszając aż wino odparowało. Po paru minutach wlałem śmietankę. Wrzuciłem makaron, który w międzyczasie ugotował się i wlałem łyżkę wazową wody z gotowania makaronu. Mieszając zagotowałem wszystko i zmniejszyłem ogień do minimum mieszając aż sos będzie gęsty. Uwagi odnośnie gotowania makaronu. Ideałem jest przygotowanie krewetek (zamarynowanie ich w soku cytrynowym, oliwie i czosnku) na kilka godzin przed przygotowaniem potrawy. Jeśli się tego nie da zrobić, trzeba dążyć do tego aby marynowanie trwało jak najdłużej. Im dłużej będą krewetki marynowane (ale nie za długo), tym lepiej przejdą aromatami i tym podatniejsze będą dalszej obróbce. Będzie też więcej czasu na zrobienie wywaru krewetkowego (ze pancerzy, głów i wnętrzności), na którym będziemy potem gotować makaron. Bulion a potem makaron dobrze jest gotować w naczyniu z durszlakiem/sitkiem w środku. Łatwo wyjmuje się wygotowane części krewetki a potem ugotowany makaron. Nigdy odcedzamy makaronu wylewając wodę!!! Makaron wyjmuje się a wodę wykorzystuje do zrobienia sosu. Sam makaron do tej potrawy musi być długi (spaghetti, tagliatelle, linguine, bavette itp - ja wykorzystałem dwukolorowe tagliatelle). Makaron gotuje się al dente, 2-3 minuty krócej niż w przepisie na opowaniu makaronu. Dojdzie w trakcie mieszania z sosem. Makaron gotuję na silnie wrzącej wodzie (wywar krewetkowy robi się na wolnym ogniu), dosypując sól tuż przed włożeniem makaronu do wrzątku.
Dobrze jest podać na stół w naczyniu z podgrzewaczem, tak aby spokojnie i powoli jeść bez obawy, że wystygnie. Rekomendacja odnośnie wina: węgierski Alivarom rocznik 2016 lub inne lekkie, wytrawne białe wino o nucie owocowej. Smacznego!
Przepisy Dania główne
Dania główne
Kotlety Hakuna Matata
Dania główne
Delikatne placki z cukinii
Dania główne
Acqua pazza- Szalona woda
Dania główne
Ryba na jarzynce
Kotlety Hakuna Matata
Chcesz zaskoczyć rodzinę lub znajomych ciekawym daniem z mięsa mielonego, prz...
Odsłon: 7
Delikatne placki z cukinii
Placki z cukinii będą idealne jako samodzielne danie lub jako pyszny dodatek...
Odsłon: 138