Do góry

Dania główne Przepis na:

Makaron z cukinią, szynką szwarcwaldzką i fetą

Makaron z cukinią, szynką szwarcwaldzką i fetą

Autor:

Przepisów i artykułów: 40 Ocena: 756

Dodano:

Odsłon: 3342

Pyszne połączenie cukinii, szynki szwarcwaldzkiej i sera feta z pełnoziarnistym makaronem. Do tego czarne oliwki, aromatyczne pomidorki koktajlowe i niezastąpiony czosnek.

Składniki

  • ulubiony makaron (u mnie graham, ok. 100 g)
  • 3 plasterki szynki szwarcwaldzkiej
  • ok. 50 g sera feta
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • kilka czarnych oliwek
  • 1/2 cukinii
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka oliwy
  • łyżka serka kremowego/śmietany
  • odrobina mleka do podlania
  • sól (opcjonalnie) i pieprz
  • natka pietruszki (do podania)
1-2 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Makaron z cukinią, szynką szwarcwaldzką i fetą

Przygotowanie

  1. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić.

    Na patelni rozgrzać oliwę, następnie wrzucać kolejno : przeciśnięty przez praskę czosnek, podzieloną na kawałki szynkę, pokrojoną cukinię* oraz przekrojone na pół oliwki. Podsmażać chwilę i, jeśli zajdzie taka potrzeba potrzeba, podlać odrobiną mleka. Przełożyć składniki do oddzielnego naczynia (u mnie - mała miseczka). Zmniejszyć ogień, dodać serek kremowy i makaron, dokładnie ze sobą połączyć. Wrzucić wcześniej podsmażone składniki, a następnie pokrojone w ćwiartkę pomidorki i pokruszony ser feta. Doprawić do smaku. Ozdobić np. natką pietruszki. Smacznego. :)

    * najpierw wzdłuż na pół, a potem każdą z nich jeszcze raz na pół i w cienkie plasterki

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń