Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ostatnio w ramach pocieszania samej siebie przygotowałam makaron z jabłkami. Dlaczego chciałam się pocieszyć? No cóż, wystarczy spojrzeć za okno. Szaro, buro i ponuro, chmury wiszą nisko, dzień jest krótki i zupełnie nie ma słońca. No i z tych powodów dopadł mnie jesienno-zimowy smuteczek, więc zachciało mi się jednej z ulubionych potraw z mojego rodzinnego domu. Wiem, że nudzę, bo znów wspominam gotowanie mojej mamy, ale cóż mogę na to poradzić, że takie niewspółczesne i niemodne dania bardzo lubię? Jeszcze kilka lat temu wpadłabym na pocieszający obiad do mamy, ale teraz już sama muszę sobie przygotować makaron z jabłkami. Jest to rodzaj zapiekanki, którą podaje się na słodko, ale danie w sumie nie jest bardzo słodkie. I niestety, jak większość zapiekanek, bardzo trudno je sfotografować w taki sposób, żeby wyglądało ładnie. Dlatego musisz uwierzyć mi na słowo, że to jest pyszne. Oczywiście, nie każdemu będzie smakować, bo nie każdy lubi jeść słodki obiad. My lubimy od czasu do czasu.
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 78
Zastanawialiście się kiedyś skąd swoją nazwę wzięły leniwe pierogi? Leniwe są...
Odsłon: 243
Krokiety z pieczarkami są dobre zarówno na codzienny jak i świąteczny obiad....
Odsłon: 2652
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 686
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 78
Zastanawialiście się kiedyś skąd swoją nazwę wzięły leniwe pierogi? Leniwe są...
Odsłon: 243
Krokiety z pieczarkami są dobre zarówno na codzienny jak i świąteczny obiad....
Odsłon: 2652
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 686
Składniki
Makaron ugotuj do miękkości (trochę dłużej niż al dente) w osolonej wodzie.
Jabłka umyj, obierz i pokrój najpierw na ćwiartki, a potem na cienkie plasterki.
Piekarnik nagrzej do około 180-200 stopni Celsjusza. Naczynie do zapiekania (moje ma około 2,5 litra pojemności) wysmaruj miękkim masłem lub ewentualnie olejem.
Większą część ugotowanego i odcedzonego makaronu (myślę, że jakieś 2/3 lub najwyżej 3/4) przełóż do naczynia.
Na makaron wyłóż plasterki jabłek,
a następnie posyp je 2 łyżkami cukru
i łyżką cynamonu. Używam cynamonu cejlońskiego, o którym więcej pisałam na blogu.
Na jabłkach połóż resztę ugotowanego makaronu, a na nim – cienkie płatki zimnego masła, w sumie około 50 g.
Naczynie przykryj pokrywką albo folią aluminiową i wstaw do gorącego piekarnika na pół godziny, a następnie odkryj je i zapiekaj makaron przez jeszcze 10 minut.
Makaron zapiekany z jabłkami i cynamonem możesz podawać na gorąco, a także po wystudzeniu.
Wierzchnia warstwa jest lekko chrupiąca na skutek dopiekania bez pokrywy, a niżej znajdziesz miękki makaron zmieszany ze smakiem soku z jabłek, cynamonu i masła.
Całość jest naprawdę bardzo smaczna, przynajmniej dla mnie. Ach, te powroty do czasów dzieciństwa…
To mój comfort food na szary, jesienno-zimowy czas. Smacznego!