Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Makaron z krewetkami to szybkie i proste danie, które w niektórych krajach jest serwowane na Wigilię Bożego Narodzenia. Choć u nas króluje karp, to potrawa może być ciekawym urozmaiceniem menu sylwestrowego czy noworocznego. A jeśli lubisz krewetki, to warto przygotowywać je znacznie częściej. Wystarczy 15 minut, by cieszyć się niepowtarzalnym smakiem tych zdrowych owoców morza. Danie jest mocno czosnkowe, a oliwa nadaje przyjemnej konsystencji.
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 272
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1369
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4252
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 272
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1369
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4252
Składniki
Czosnek obierz i pokrój w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzej oliwę na średnim ogniu. Dodaj czosnek i płatki chili. Smaż je przez kilka minut do zezłocenia. Dodaj krewetki oraz po szczypcie soli i pieprzu. Smaż je przez 2-3 minuty lub do czasu aż przestaną być przezroczyste lub różowe.
Wlej białe wino i wsyp posiekaną natkę pietruszki. Przykryj patelnię pokrywką i duś wszystko przez 3-4 minuty. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Makaron ugotuj al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odlej go, pozostawiając ok. 50 ml wody z gotowania. Tę wlej od razu na patelnię z krewetkami i wymieszaj.
Następnie dodaj makaron i wymieszaj do połączenia. Makaron z krewetkami podawaj na ciepło, najlepiej polany dodatkową łyżką oliwy z oliwek.