Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Makaron z krewetkami to szybkie i proste danie, które w niektórych krajach jest serwowane na Wigilię Bożego Narodzenia. Choć u nas króluje karp, to potrawa może być ciekawym urozmaiceniem menu sylwestrowego czy noworocznego. A jeśli lubisz krewetki, to warto przygotowywać je znacznie częściej. Wystarczy 15 minut, by cieszyć się niepowtarzalnym smakiem tych zdrowych owoców morza. Danie jest mocno czosnkowe, a oliwa nadaje przyjemnej konsystencji.
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy wspaniałą i szybką zakąskę świąteczną. Z...
Odsłon: 1356
Witam serdecznie Kochani :-) Dzisiaj podrzucam przepis na wspaniałe kotlety m...
Odsłon: 12388
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15534
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy wspaniałą i szybką zakąskę świąteczną. Z...
Odsłon: 1356
Witam serdecznie Kochani :-) Dzisiaj podrzucam przepis na wspaniałe kotlety m...
Odsłon: 12388
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15534
Składniki
Czosnek obierz i pokrój w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzej oliwę na średnim ogniu. Dodaj czosnek i płatki chili. Smaż je przez kilka minut do zezłocenia. Dodaj krewetki oraz po szczypcie soli i pieprzu. Smaż je przez 2-3 minuty lub do czasu aż przestaną być przezroczyste lub różowe.
Wlej białe wino i wsyp posiekaną natkę pietruszki. Przykryj patelnię pokrywką i duś wszystko przez 3-4 minuty. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Makaron ugotuj al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odlej go, pozostawiając ok. 50 ml wody z gotowania. Tę wlej od razu na patelnię z krewetkami i wymieszaj.
Następnie dodaj makaron i wymieszaj do połączenia. Makaron z krewetkami podawaj na ciepło, najlepiej polany dodatkową łyżką oliwy z oliwek.