Do góry

Dania główne Przepis na:

Makaron z kurkami

Makaron z kurkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 96 Ocena: 5123

Dodano:

Odsłon: 1092

Pyszny, świeże, lekki makaron z naszymi ulubionymi grzybami.

Składniki

1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Cebula kroimy w drobną kostkę i szklimy na maśle. Do tego od razu dodajemy jeden wyciśnięty ząbek czosnku. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy pokrojone kurki (wcześniej należy je oczyścić) i jedną gałązkę rozmarynu (należy ją rozetrzeć w rękach, żeby nabrała aromatu). Wszystko przez chwilę 4-5 minut smażymy.

  2. W między czasie możemy ugotować makaron (makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu, jednak tak aby go nie rozgotować).

  3. W miseczce należy rozmieszać śmietankę z mąką i dodać to wszystko do grzybów i cebuli i wszystko dobrze wymieszać. Jeśli sos będzie zbyt gęsty należy dodawać wodę z gotującego się w niej makaronu. Do sosu należy dodać jeszcze odrobinę startego sera grana padano albo parmezanu i pokrojoną natkę pietruszki

  4. Makaron odcedzamy i od razu wrzucamy na patelnię do ciepłego sosu. Wszystko starannie ze sobą mieszamy. Podajemy od razu. Dekorujemy pietruszką i serem.

    Życzę smacznego i zapraszam do obejrzenia filmu, w którym pokazuję jak przygotować to danie krok po kroku (jest to uniwersalna metoda przygotowania każdego makaronu).

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń