Do góry

Dania główne Przepis na:

Makaron z kurkami i fasolką szparagową

Makaron z kurkami i fasolką szparagową

Autor:

Przepisów i artykułów: 949 Ocena: 25216

Dodano:

Odsłon: 2427

Witajcie! :) Wracam do Was z nowymi połączeniami, które kocham tworzyć w mojej kuchni. Uwielbiam, gdy w efekcie powstaje niezwykle smaczna i finezyjna całość, ale nadal mogę zachwycać się smakiem poszczególnych składników dania. Dzisiaj zapraszam Was na makaron z kurkami i fasolką szparagową w kremowym sosie śmietankowym. Wspaniale komponują się tu także delikatne i lekko słodkie orzechy nerkowca. Zachwyciło mnie to proste i szybkie w przygotowaniu połączenie, dlatego jeszcze nie raz zagości na moim stole. Gorąco polecam! :)

Składniki

  • makaron tagliatelle
  • 200 g świeżych kurek
  • 2 cebule szalotki
  • 40 g orzechów nerkowca
  • garść żółtej fasolki szparagowej
  • 100 g śmietany 18%
  • 100 g śmietanki kremówki
  • mały ząbek czosnku
  • plaster masła
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta białego pieprzu
  • sól do smaku
1-2 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Oczyszczoną fasolkę szparagową gotujemy w lekko osolonej oraz posłodzonej wodzie około 8 - 10 minut, odcedzamy i krótko polewamy zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania. Fasolka powinna być ugotowana al dente, ponieważ wtedy zachowa najwięcej wartości odżywczych.

  2. Kurki płuczemy zimną wodą, a następnie delikatnie osuszamy je na ręczniku papierowym. Małe sztuki pozostawiamy w całości, a te większe kroimy na mniejsze kawałki. Na maśle szklimy pokrojone szalotki, a następnie dodajemy kurki, lekko solimy i dusimy około 5 minut na małym ogniu. Całość zalewamy śmietaną 18% oraz kremówką, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, orzechy nerkowca, gałkę muszkatołową, biały pieprz oraz sól. Wszystko dusimy jeszcze przez chwilę do momentu zgęstnienia sosu.

  3. Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Ugotowany makaron dodajemy wraz fasolką szparagową do powstałego sosu z kurkami, mieszamy i wykładamy na talerze.

  4. Do sosu możemy dodać także posiekany świeży tymianek lub natkę pietruszki.

  5. Trwa sezon na kurki. Warto sięgać po te grzyby, ponieważ niosą w swoim składzie błonnik, witaminy z grupy B, witaminę C, D, E i H oraz składniki mineralne m.in. żelazo, cynk i potas. Kurki w 90% składają się z wody, a pozostałe 10% stanowią węglowodany, tłuszcze oraz dobrze przyswajalne białka.

    Życzę smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (17)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 23 sierpnia 2019 Tak się składa,że poza własnym ego jest coś więcej.
Tekst "Jak ktoś nie chce jeść nerkowców, niech nie je" jest taki sam :"jak ktoś nie chce używać worków foliowych,to niech ich nie używa". Wydaje mi się,że warto nie używać worków foliowych,słomek plastikowych,orzechów nerkowca,oleju palmowego....itd po to by żyło się nam lepiej ( w ogóle żyło).Płonąca Amazonia też Cię nie interesuje ?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 27 lipca 2019 Fajny przepis,ale jak dla mnie za dużo śmietany.Albo 18% albo kremówka.Poza tym nigdy nie używam orzechów nerkowca ze względu na ich niehumanitarny zbiór.Ci ludzie (w większości kobiety i dzieci) w Indiach,Wietnamie,Ameryce Południowej potwornie cierpią przy zborach nerkowca.Polecam przeczytać,a w potrawie użyć naszych wspaniałych włoskich orzechów.http://www.sniezkagotuje.pl/2014/05/orzechy-nerkowca.html Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

slodkisentyment 19 lipca 2019 Wspaniałe danie. Wszystkie smaki mnie urzekają, a razem... poezja :) Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń