Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witajcie! :) Wracam do Was z nowymi połączeniami, które kocham tworzyć w mojej kuchni. Uwielbiam, gdy w efekcie powstaje niezwykle smaczna i finezyjna całość, ale nadal mogę zachwycać się smakiem poszczególnych składników dania. Dzisiaj zapraszam Was na makaron z kurkami i fasolką szparagową w kremowym sosie śmietankowym. Wspaniale komponują się tu także delikatne i lekko słodkie orzechy nerkowca. Zachwyciło mnie to proste i szybkie w przygotowaniu połączenie, dlatego jeszcze nie raz zagości na moim stole. Gorąco polecam! :)
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 110
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4107
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 157
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 110
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4107
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 157
Składniki
Oczyszczoną fasolkę szparagową gotujemy w lekko osolonej oraz posłodzonej wodzie około 8 - 10 minut, odcedzamy i krótko polewamy zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania. Fasolka powinna być ugotowana al dente, ponieważ wtedy zachowa najwięcej wartości odżywczych.
Kurki płuczemy zimną wodą, a następnie delikatnie osuszamy je na ręczniku papierowym. Małe sztuki pozostawiamy w całości, a te większe kroimy na mniejsze kawałki. Na maśle szklimy pokrojone szalotki, a następnie dodajemy kurki, lekko solimy i dusimy około 5 minut na małym ogniu. Całość zalewamy śmietaną 18% oraz kremówką, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, orzechy nerkowca, gałkę muszkatołową, biały pieprz oraz sól. Wszystko dusimy jeszcze przez chwilę do momentu zgęstnienia sosu.
Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Ugotowany makaron dodajemy wraz fasolką szparagową do powstałego sosu z kurkami, mieszamy i wykładamy na talerze.
Do sosu możemy dodać także posiekany świeży tymianek lub natkę pietruszki.
Trwa sezon na kurki. Warto sięgać po te grzyby, ponieważ niosą w swoim składzie błonnik, witaminy z grupy B, witaminę C, D, E i H oraz składniki mineralne m.in. żelazo, cynk i potas. Kurki w 90% składają się z wody, a pozostałe 10% stanowią węglowodany, tłuszcze oraz dobrze przyswajalne białka. Życzę smacznego!