Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurki to wyjątkowo smaczne grzyby, delikatne o lekko pieprzowej nucie, doskonale komponują się z różnymi dodatkami: kluskami, makaronami, mięsem czy ziemniakami. Dzisiaj proponujemy proste danie, czyli makaron z kurkami i kawałkami kurczaka w śmietance. Gęsta, kremowa potrawa bardzo łatwa do przyrządzenia.
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 1539
Pierogi ruskie uwielbiam od najmłodszych lat, a smak na nie miałam już od daw...
Odsłon: 8296
Klasyczna, domowa zupa pomidorowa w najlepszym wydaniu! Aromatyczny bulion, p...
Odsłon: 210
Pyszne tuszki śledziowe marnowane z cebula do słoików zapraszam po przepis
Odsłon: 4298
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 1539
Pierogi ruskie uwielbiam od najmłodszych lat, a smak na nie miałam już od daw...
Odsłon: 8296
Klasyczna, domowa zupa pomidorowa w najlepszym wydaniu! Aromatyczny bulion, p...
Odsłon: 210
Pyszne tuszki śledziowe marnowane z cebula do słoików zapraszam po przepis
Odsłon: 4298
Składniki
Najpierw dokładnie oczyszczamy kurki. Najlepiej zrobić to bez użycia wody, usuwając zabrudzenia tylko pędzelkiem i nożykiem, ale jest to sposób bardzo pracochłonny i niezbyt dokładny. Jeśli grzyby są mocno zabrudzone, polecamy szybko wypłukać je pod bieżącą wodą lub zastosować trik z posolonym wrzątkiem. Wystarczy grzyby nim zalać i szybko odcedzić, następnie przelać zimną wodą i pozostawić chwilę na sicie. Mniejsze grzyby zostawiamy w całości, większe rozdzielamy na pół.
Na dużej patelni rozgrzewamy olej i masło. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy na rozgrzany tłuszcz, odrobinę solimy i doprowadzamy do zeszklenia.
Na zeszkloną cebulę dajemy pierś z kurczaka pokrojoną w kostkę i podsmażamy na rumiano. Na koniec wrzucamy kurki i dusimy je 10-15 minut do zredukowania soku, który grzyby puściły. Następnie przyprawiamy je solą i pieprzem.
Wlewamy kremówkę. Podgrzewamy całość 5 minut, aż śmietanka trochę się zredukuje i zagęści potrawę.
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Gotowy dodajemy do sosu i wykładamy na talerze. Na koniec posypujemy danie serem i posiekaną natką. Makaron z kurkami i piersią z kurczaka w śmietanie gotowy!