Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny i aromatyczny smak świeżego pomidora świetnie łączy się z charakterystycznym akcentem skarbów morza. Przygotuj ten makaron z owocami morza na uroczystą kolację lub wykwintny obiad. Choć wygląd potrawy sugeruje jej skomplikowane przygotowanie, tak naprawdę wykonanie dania nie jest trudne. Jedyną trudność, jaką musisz pokonać, to zadbać o świeże produkty wysokiej jakości. Dzięki temu otrzymasz potrawę, której nie powstydziłaby się nawet renomowana restauracja z gwiazdką Michelin.
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy wspaniałą i szybką zakąskę świąteczną. Z...
Odsłon: 1356
Witam serdecznie Kochani :-) Dzisiaj podrzucam przepis na wspaniałe kotlety m...
Odsłon: 12388
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15534
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy wspaniałą i szybką zakąskę świąteczną. Z...
Odsłon: 1356
Witam serdecznie Kochani :-) Dzisiaj podrzucam przepis na wspaniałe kotlety m...
Odsłon: 12388
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15534
Składniki
Zacznij pracę od oczyszczenia skorupiaków. Małże włóż do durszlaka i przepłucz zimną wodą. Pod żadnym pozorem nie mocz ich w wodzie z solą. Wyrzuć te, które mają uszkodzone muszle. Następnie usuń wszelkie zanieczyszczenia z małż, ostrym nożem odetnij nici i narośla, a muszle wyszoruj szczoteczką. Ponownie przelej długim strumieniem zimnej wody i odcedź na durszlaku.
Na patelnię wlej oliwę z obranym ząbkiem czosnku i pozostaw do podsmażenia na 1-2 minuty. Po czym usuń czosnek, wrzuć oczyszczone małże i natychmiast przykryj pokrywą. Trzymaj na ogniu ok. 2-3 minuty, aż małże całkowicie się otworzą. Podczas smażenia potrząśnij patelnią od czasu do czasu, aby wymieszać skorupiaki. Gotowe małże oczyść ze skorupek zostawiając kilka do dekoracji.
Na przetartą ręcznikiem papierowym patelnię wlej oliwę, dodaj obrany ząbek czosnku i (ewentualnie) odrobinę posiekanej chili. Po minucie przesmażania dodaj passatę pomidorową oraz umyte i pokrojone pomidorki. Przykryj pokrywę i pozostaw na małym ogniu przez ok. 20 minut. Gdy sos będzie ugotowany, dodaj małże i porwanego na kawałki łososia. Pozostaw danie na ogniu na kilka minut, ale niezbyt długo – w przeciwnym razie skorupiaki mogą stać się twarde i gumowate, gdy się rozgotują.
W międzyczasie postaw na ogniu garnek z dużą ilością wody, a gdy tylko woda się zagotuje, dodaj sól i ugotuj makaron (al dente). Ugotowany makaron odcedź i bezpośrednio przełóż na patelnię, wymieszaj, a w razie potrzeby dolej odrobinę wody z gotowanego makaronu. Dopraw solą i mielonym, kolorowym pieprzem.
Makaron z owocami morza wykładaj na talerze, posyp startym parmezanem i drobno posiekaną natką pietruszki z koperkiem. Możesz także udekorować kilkoma muszlami małży i ćwiartkami pomidorków.