Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny i aromatyczny smak świeżego pomidora świetnie łączy się z charakterystycznym akcentem skarbów morza. Przygotuj ten makaron z owocami morza na uroczystą kolację lub wykwintny obiad. Choć wygląd potrawy sugeruje jej skomplikowane przygotowanie, tak naprawdę wykonanie dania nie jest trudne. Jedyną trudność, jaką musisz pokonać, to zadbać o świeże produkty wysokiej jakości. Dzięki temu otrzymasz potrawę, której nie powstydziłaby się nawet renomowana restauracja z gwiazdką Michelin.
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6884
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5035
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 1926
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6884
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5035
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 1926
Składniki
Zacznij pracę od oczyszczenia skorupiaków. Małże włóż do durszlaka i przepłucz zimną wodą. Pod żadnym pozorem nie mocz ich w wodzie z solą. Wyrzuć te, które mają uszkodzone muszle. Następnie usuń wszelkie zanieczyszczenia z małż, ostrym nożem odetnij nici i narośla, a muszle wyszoruj szczoteczką. Ponownie przelej długim strumieniem zimnej wody i odcedź na durszlaku.
Na patelnię wlej oliwę z obranym ząbkiem czosnku i pozostaw do podsmażenia na 1-2 minuty. Po czym usuń czosnek, wrzuć oczyszczone małże i natychmiast przykryj pokrywą. Trzymaj na ogniu ok. 2-3 minuty, aż małże całkowicie się otworzą. Podczas smażenia potrząśnij patelnią od czasu do czasu, aby wymieszać skorupiaki. Gotowe małże oczyść ze skorupek zostawiając kilka do dekoracji.
Na przetartą ręcznikiem papierowym patelnię wlej oliwę, dodaj obrany ząbek czosnku i (ewentualnie) odrobinę posiekanej chili. Po minucie przesmażania dodaj passatę pomidorową oraz umyte i pokrojone pomidorki. Przykryj pokrywę i pozostaw na małym ogniu przez ok. 20 minut. Gdy sos będzie ugotowany, dodaj małże i porwanego na kawałki łososia. Pozostaw danie na ogniu na kilka minut, ale niezbyt długo – w przeciwnym razie skorupiaki mogą stać się twarde i gumowate, gdy się rozgotują.
W międzyczasie postaw na ogniu garnek z dużą ilością wody, a gdy tylko woda się zagotuje, dodaj sól i ugotuj makaron (al dente). Ugotowany makaron odcedź i bezpośrednio przełóż na patelnię, wymieszaj, a w razie potrzeby dolej odrobinę wody z gotowanego makaronu. Dopraw solą i mielonym, kolorowym pieprzem.
Makaron z owocami morza wykładaj na talerze, posyp startym parmezanem i drobno posiekaną natką pietruszki z koperkiem. Możesz także udekorować kilkoma muszlami małży i ćwiartkami pomidorków.