Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kolendra, kumin, cynamon i mięta doskonale podkreślają smak mięsa.
Flaczki z soczewicą to danie niezwykle pożywne, które może stanowić samodziel...
Odsłon: 692
Popularnym daniem kuchni małopolskiej są hulajdy. To niewielkie, okrągłe klus...
Odsłon: 77
Przygotowanie Pinsy zajmuje niewiele czasu a smakuje wybornie. Biały serowy s...
Odsłon: 999
Flaczki z soczewicą to danie niezwykle pożywne, które może stanowić samodziel...
Odsłon: 692
Popularnym daniem kuchni małopolskiej są hulajdy. To niewielkie, okrągłe klus...
Odsłon: 77
Przygotowanie Pinsy zajmuje niewiele czasu a smakuje wybornie. Biały serowy s...
Odsłon: 999
Składniki
Jest to przepis na cudowne i bardzo proste danie, które często figuruje w menu jako makaron z pieca, pod ta nazwa kryje się jeszcze sos z mięsem mielonym i beszamel :) Pokroiłam cebulę i samowolnie dodałam warzyw aby sos był lżejszy. Zeszkliłam cebulę z warzywami i przesmażyłam mięso- u mnie dosyć tłusta jagnięcina- ale niechuda wołowina będzie bardziej wyrazista.
Dodałam przyprawy dolałam wody, zagęściłam sos jeśli trzeba i po wyłączeniu ognia dodałam posiekaną miętę. Kombinacja kolendry , kuminu, cynamonu i mięty jest bardzo zgrana, doskonale podkreśla smak mięsa. W wysmarowanych olejem foremkach ułożyłam warstwę ugotowanego makaronu i na to wylałam sos mięsny.
Potem znowu ułozyłam makaron i polałam beszamelem serowym. .
Makaron piekłam w 180 stopniach przez 45 minut z czego pierwsze trzydzieści minut- przykryte papierem do pieczenia. Smacznego :)