Do góry

Dania główne Przepis na:

Makaron z pietruszkowym pesto

Makaron z pietruszkowym pesto

Autor:

Przepisów i artykułów: 1064 Ocena: 30314

Dodano:

Odsłon: 402

Uwielbiam makaron ze świeżym pesto przygotowanego z rozmaitych połączeń ziół, orzechów oraz serów. Tym razem zapraszam na pyszne połączenie natki pietruszki, orzechów włoskich oraz sera Dziugas Delicate, którego ostry smak przeplata się z nutą słodkich, suszonych owoców. Makaron z pesto możemy podawać z różnorodnymi dodatkami. Ja podałam je ze świeżymi pomidorkami oraz kawałkami kurczaka.

Składniki

  • makaron tagliatelle
  • szklanka pomidorków daktylowych
  • pierś z kurczaka
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • PESTO:
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • 30 g orzechów włoskich
  • 30 g sera Dziugas Delicate
  • około 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
1-2 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Makaron z pietruszkowym pesto

Przygotowanie

  1. Oczyszczoną pierś z kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy solą i pieprzem, dodajemy rozgnieciony przez praskę czosnek i odstawiamy do zamarynowania.

  2. Orzechy włoskie rozdrabniamy w blenderze lub moździerzu. Natkę myjemy, osuszamy, a następnie oddzielamy listki od łodyg. Do rozdrobnionych orzechów dodajemy listki pietruszki, ząbek czosnku i połowę oliwy z oliwek. Wszystkie składniki miksujemy przez kilka sekund. Następnie, cały czas miksując, dodajemy starty ser Dziugas i dolewamy powoli pozostałą część oliwy. Na koniec pesto doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

  3. Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Kurczaka smażymy na lekko złoty kolor. Ugotowany makaron odcedzamy, mieszamy z pesto, dodajemy kawałki kurczaka oraz pomidorki koktajlowe i gotowe! :)

  4. Do makaronu z pesto możemy dodać dowolne dodatki mięsne lub warzywne.

    Bardzo lubię dodawać do niego suszone pomidory lub groszek cukrowy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń